Ένα νέο τεστ το οποίο μετρά τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, υπόσχεται να προσφέρει έγκαιρη διάγνωση καρδιοπαθειών σε νεογέννητα.

Τα καλά νέα έρχονται από το Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία, όπου οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ειδικό σαρωτή, ο οποίος τοποθετείται για λίγα μόλις λεπτά πάνω στο δέρμα των μωρών «διαβάζοντας» τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη καρδιακών προβλημάτων και άρα την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Ίνγκερντ Όστμαν-Σμιθ, «Περίπου το 10-30% των μωρών που πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις δεν διαγιγνώσκονται ότι πάσχουν από αυτές, πριν από τη νεκροψία τους».

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal», η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 40.000 νεογέννητα μωρά, έδειξε ότι η ανίχνευση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, αυξάνει κατά 2/3 την πιθανότητα εντοπισμού προβλημάτων πριν το μωρό εγκαταλείψει το νοσοκομείο.

Διαβάστε ακόμα:
Για να είναι πάντα…σιδερένιο!
http://www.vita.gr/html/ent/406/ent.6406.asp

Σωτήριο τεστ για μητέρες
http://www.vita.gr/html/ent/689/ent.5689.asp

Σάλιο αντί για αίμα
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.5598.asp