Καρκίνο της στοματικής κοιλότητας προκαλούν τα στοματικά διαλύματα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια των σουπερμάρκετ, υποστηρίζει αυστραλός ερευνητής.

Ο καθηγητής Μάικλ ΜακΚάλα από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης υποστηρίζει, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Dental Journal of Australia», ότι λόγω της υπερβολικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 26%, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ, που παραμένει στο στόμα μετά από την χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων, επιτρέπει σε καρκινογόνες ουσίες, όπως π.χ. η νικοτίνη, να εισχωρούν στα τοιχώματα της στοματικής κοιλότητας με μεγαλύτερη ευκολία.

Αναλύοντας τα στοιχεία διεθνούς έρευνας στην οποία είχαν λάβει μέρος συνολικά 3.210 άτομα, ο ειδικός διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος αποτελούσε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Σύμφωνα με τον ΜακΚάλα, οι καπνιστές αντιμετώπιζουν εννεαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ, για παράδειγμα, εκείνοι που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ εμφανίζουν πενταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας ωστόσο, υποστήριξε σε επίσημη δήλωσή του ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν είναι «οριστικά» και ότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Από την άλλη εκπρόσωπος της εταιρείας Johnson & Johnson, παρασκευάστρια του στοματικού διαλύματος Listerine, έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες λέγοντας: «Πρόκειται για μια μικρή έρευνα η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα κλινικά στοιχεία. Τουλάχιστον 10 επιδημιολογικές έρευνες, τα ευρήματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, έδειξαν ότι η χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας».

Διαβάστε ακόμα:
«Υγιές στόμα για δυνατή καρδιά»
http://www.vita.gr/html/ent/019/ent.1019.asp

Οδοντόβουρτσα τέλος!
http://www.vita.gr/html/ent/146/ent.7146.asp

Kινητά και καρκίνος του στόματος
http://www.vita.gr/html/ent/897/ent.4897.asp