Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών μπορεί να προκαλέσει το γνωστό φάρμακο για εντριβές Vicks VapoRub εάν αυτό εφαρμοστεί κάτω από τη μύτη, προειδοποιούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ανησυχητικά ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως υποστηρίζουν, οι ισχυρές ουσίες που περιέχει η συγκεκριμένη αλοιφή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην υπερέκκριση βλεννών στα ρουθούνια των μικρών παιδιών, φράσσοντάς τα και προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο παιδίατρος δρ. Μπρους Ρόμπιν, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι το Vicks σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην περιοχή της μύτης (μέσα ή έξω από αυτήν) αλλά ούτε και σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, εντοπίζεται κυρίως στη Βρετανία όπου η χρήση της συγκεκριμένης αλοιφής έχει επιτραπεί για παιδιά ηλικίας μόλις 18 μηνών. Η παρασκευάστρια Procter & Gamble Co από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι το προϊόν είναι απολύτως ασφαλές, αρκεί να χρησιμοποιείται βάσει του φύλλου οδηγιών που το συνοδεύει.

Διαβάστε ακόμα:
Πιες παιδί μου το φάρμακό σου!
http://www.vita.gr/html/ent/487/ent.1487.asp

Λοιμώξεις του αναπνευστικού
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.2196.asp

Ποια φάρμακα να μη δώσετε στο παιδί σας
http://www.vita.gr/html/ent/280/ent.6280.asp