Ένα πρωτοποριακό μικροσκόπιο νέας γενιάς, το οποίο προσφέρει 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη ανάλυση, κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ειδικοί του ερευνητικού τμήματος της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ.

Υιοθετώντας την αρχή του μαγνητικού τομογράφου, το «μικροσκόπιο δύναμης μαγνητικού συντονισμού» (MRFM), όπως ονομάζεται, δεν αποτελεί ακριβώς νέα επινόηση. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια ανακάλυψη 10 ετών, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν είχε επιδείξει τόσο εντυπωσιακές επιδόσεις.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές μέσα από την επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», το νέο πανίσχυρο μικροσκόπιο τους επέτρεψε να μελετήσουν περίπλοκες τρισδιάστατες δομές σε μέγεθος μόλις μερικών νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).

Το MRFM θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό «εργαλείο» για βιολογικές και ιατρικές μελέτες, καθώς χάρη στη δυνατότητά του να «βλέπει» κάτω από την επιφάνεια του δείγματος, διατηρεί ανέπαφα τα ευαίσθητα δείγματα σε αντίθεση με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταν Ρούγκαρ σε επίσημη ανακοίνωση της ΙΒΜ Research, η συγκεκριμένη μαγνητική… νανο-τομογραφία θα επιτρέψει την άμεση απεικόνιση εσωτερικών δομών μεμονωμένων μορίων πρωτεϊνών και μοριακών συμπλόκων, οδηγώντας έτσι στην καλύτερη κατανόηση της βιολογικής λειτουργίας.