Ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς, που πάσχουν από τον ιό του Aids, προσφέρει μια πρωτοποριακή θεραπεία βλαστικών κυττάρων, μετά τα θεαματικά αποτελέσματα, που απέδωσαν οι πρώτες δοκιμές της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ιατρικού κέντρου City of Hope Medical Centre στην Καλιφόρνια, όπου πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες, με τη νέα τεχνική απομονώνονται τα γονίδια τα οποία εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού HIV στον οργανισμό και εισάγονται σε βλαστικά κύτταρα στο εργαστήριο. Τέλος, αυτά μεταμοσχεύονται στο μυελό των οστών του ασθενούς.

Η πρώτη δοκιμή που έγινε σε ανθρώπους ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Τα ειδικά τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα μεταμοσχεύτηκαν σε πέντε ασθενείς που έπασχαν από Aids σε προχωρημένο στάδιο. Αυτοί υποβλήθηκαν σε αντικατάσταση του μυελού των οστών τους ως μέρος της θεραπείας ενός τύπου καρκίνου, του λεμφώματος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μικρή ποσότητα από αυτά τα βλαστικά κύτταρα είναι αρκετή για την παραγωγή νέων λευκών αιμοσφαιρίων, ανθεκτικών στον ιό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης της υγείας των ασθενών.

«Για την ώρα πρόκειται για μια πειραματική θεραπεία, ελπίζουμε όμως ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς με Aids ένα μόσχευμα το οποίο θα μπορεί να τους παρέχει προστασία για όλη τους τη ζωή», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Ντέιβιντ ΝτιΤζιούστο.

Βέβαια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα εφικτό. Θα μπορούσε όμως να αποτελεί όπλο κατά του θανατηφόρου ιού σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:
Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 2008
http://www.vita.gr/html/ent/182/ent.8182.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Εθελοντικό τεστ εντοπισμού του AIDS για όλους
http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.8007.asp