Αναμφίβολα είναι θαυμάσια η θέα από το φινιστρίνι του αεροπλάνου αλλά, μάλλον, πρέπει να προτιμούμε να καθόμαστε κοντά το διάδρομο, όχι μόνο γιατί έτσι εξυπηρετούμαστε ευκολότερα από τους αεροσυνοδούς, αλλά γιατί εκεί κινδυνεύουμε λιγότερο από… θρόμβωση!

Τα «κακά μαντάτα» προέρχονται από έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Leiden στην Ολλανδία: Το να κάθεται κανείς στη διάρκεια της πτήσης «φάτσα στο παράθυρο» διπλασιάζει τον κίνδυνο να πάθει «εν τω βάθει βλεφική θρόμβωση» (DVT, αγγλιστί), απ’ ό,τι αν κάθεται στη μεσαία σειρά ή δίπλα στο διάδρομο. Η θρόμβωση αυτή είναι αρκετά σοβαρή απειλή για την υγεία μας και, σ’ ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχτεί ακόμη και μοιραία. Μια εξήγηση που επιστρατεύουν οι ειδικοί είναι ότι στις θέσεις με παράθυρο οι επιβάτες είναι πιο «στριμωγμένοι».

[Για να καταλάβουμε τον κίνδυνο που συνιστά, πρέπει να τονίσουμε ότι η βαθιά βλεφική θρόμβωση οφείλεται σε θρόμβους αίματος που σχηματίζονται στα πόδια. Κομμάτια τους μπορούν να αποκοπούν και να μετακινηθούν προς βασικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και των πνευμόνων, προκαλώντας προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή.]

Η έρευνα είχε κι άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα: Εισιτήριο στη business class σημαίνει 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης DVT. Το να πίνει κανείς νερό δεν κάνει καμία διαφορά. Αντίθετα, λίγο αλκοόλ φαίνεται πώς βοηθάει την κατάσταση.

Κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να «σώζει» εκείνους που κάθονται δίπλα στο παράθυρο, είναι το γεγονός ότι κοιμούνται κατά κανόνα περισσότερο στις μεγάλης διάρκειας πτήσεις, καθώς ο ύπνος σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της θρόμβωσης.

Καλά όλα αυτά, αλλά ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά, Jeremy Pearson με σχόλια του στον τύπο «προσγείωσε» τους «ιπτάμενους ολλανδούς» ερευνητές: «Δεν ήταν αρκετοί οι επιβάτες σ’ αυτή τη μελέτη για να βγάλουμε κάποιο δραματικό συμπέρασμα»….

Διαβάστε ακόμα:
Η μόλυνση και το γραφείο προκαλούν θρομβώσεις
http://www.vita.gr/html/ent/138/ent.6138.asp

Πώς να επιβιώσετε από την πτώση αεροπλάνου
http://www.vita.gr/html/ent/932/ent.6932.asp

Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp