Πάνω από 10 εκατομμύρια νέων Ευρωπαίων, που χρησιμοποιούν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (mp3 players), σε υψηλά ντεσιμπέλ αναμένεται να οδηγηθούν στην κώφωση, προειδοποίησε η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο συνεδρίου που έγινε στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη.

Σε παρόμοια συμπεράσματα είχε οδηγηθεί το βρετανικό Εθνικό Βασιλικό Ινστιτούτο Κωφών (Royal National Institute for Deaf People), σε έρευνα που το vita.gr είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι χρήστες mp3 players κινδυνεύουν σε ποσοστό 5-10% να χάσουν μόνιμα την ακοή τους ή να έχουν αίσθηση βουητού μέσα στα αυτιά, αν ακούνε μουσική για πάνω από μία ώρα καθημερινά, σε υψηλή ένταση και για πάνω από 5 χρόνια.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σχολιάζει ο Stephen Russel του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Καταναλωτικών Οργανώσεων (pan-European ANEC): «Ας είμαστε ειλικρινείς, είμαστε αντιμέτωποι με μία καταστροφή εκτός και αν γίνει κάτι σύντομα».

Στο συνέδριο, πάντως, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκαν πιθανά μέτρα πρόληψης που μπορούν να ληφθούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως είναι η κατασκευή συσκευών που με ένα φλας, για παράδειγμα, θα προειδοποιούν το χρήστη ότι η ένταση του ήχου είναι υψηλή.

Διαβάστε ακόμα:
Bουίζουν τα αυτιά μου. Tι μπορεί να είναι;
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.1231.asp

Ναι στη μουσική, όχι στα υψηλά db
http://www.vita.gr/html/ent/537/ent.7537.asp

Κουφοί οι μισοί χρήστες mp3 players!
http://www.vita.gr/html/ent/146/ent.8146.asp