Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν και οι ίδιοι αυτή τη συνήθεια, όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Οι πιθανότητες είναι περισσότερες όταν οι έφηβοι έχουν εκτεθεί στον καπνό των γονιών τους πριν από τα εφηβικά τους χρόνια, σύμφωνα με τον Dr. Stephen E. Gilman από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard και τους συνεργάτες του. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Gilman, για τα παιδιά των πρώην καπνιστών ο κίνδυνος απομακρύνεται όταν οι γονείς τους κόψουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 559 αγόρια και κορίτσια μεταξύ 12 και 17 ετών. Μίλησαν επίσης και με τον ένα γονιό κάθε εφήβου που εξέτασαν.

Το 27.8 % των εφήβων είχε καπνίσει ενώ το ποσοστό αυτό αυξανόταν ανάλογα με την ηλικία: Το 7,2% των εφήβων ηλικίας 12 ετών είχε καπνίσει, ενώ το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 61,3% για τους 17χρονους έφηβους.

Το ποιος από τους δύο γονείς θα έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο να ωθήσει έναν έφηβο να αρχίσει το κάπνισμα εξαρτάται : Η μητέρα καπνίστρια επηρεάζει τους γιους και τις κόρες εξίσου, ο πατέρας όμως έχει μεγαλύτερη επιρροή στα αγόρια.

Υπάρχουν ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, και πολλοί άλλοι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται αν κάποιος έφηβος θα αρχίσει το κάπνισμα ή όχι, όπως είναι για παράδειγμα τα ΜΜΕ και η γενετική προδιάθεση που έχει να εμφανίσει αυτή τη μορφή εθισμού.

Διαβάστε ακόμα:
«Mόνο σε κέντρο διακοπής έκοψα το τσιγάρο»
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.1086.asp

Καπνίζετε; τουλάχιστον αποτοξινωθείτε
http://www.vita.gr/html/ent/141/ent.2141.asp

Εθιστικό ακόμη και το ένα τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/873/ent.4873.asp

Και το παθητικό κάπνισμα βλάπτει!
http://www.vita.gr/html/ent/414/ent.7414.asp