Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «ταπετσαρία» να σας έρχονται στο μυαλό τα κλασικά αγγλικά σπίτια, «ντυμένα» απ’ άκρη σ’ άκρη με μικρά χρωματιστά λουλουδάκια. Σήμερα, όμως, τα γνωστά και ως wallpapers έχουν εξελιχθεί πέρα από κάθε φαντασία. Γεωμετρικά σχέδια, μοντέρνες πινελιές, ανάγλυφες αναπαραστάσεις, έθνικ μοτίβα ή μονοθεματικά πανό σε ατέλειωτους χρωματικούς συνδυασμούς από ποικίλα υλικά δίνουν ιδιαίτερο ύφος σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού, από την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι μέχρι την κουζίνα ή το παιδικό δωμάτιο. Το Vita σάς προσκαλεί στα άδυτα της ταπετσαρίας, για να γνωρίζετε τα πάντα πριν «ντύσετε» τους δικούς σας τοίχους.

Με τι θα ντύσετε τους τοίχους σας;
Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη ταπετσαρίας τοίχου. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους. Στα περισσότερα σπίτια, επιλέγονται συνήθως χάρτινες, βινυλικές ή υφασμάτινες ταπετσαρίες, ενώ ορισμένοι τολμούν ακόμα και μεταλλικές, από φυσικά υλικά, ταπετσαρίες που μοιάζουν με πετρώματα ή και φωτοταπετσαρίες.

Χάρτινες
Οι χάρτινες ταπετσαρίες είναι πρώτες στις επιλογές των περισσοτέρων. Έχουν μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων (από τα florals κλασικά «εγγλέζικα λουλούδια»- μέχρι και πολύ μοντέρνα σχέδια) και ξεκινούν από χαμηλές τιμές. Μπορείτε να βρείτε ταπετσαρίες από περίπου 25 ευρώ ανά τ.μ., ενώ υπάρχουν και χειροποίητες που φτάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ ανά τ.μ. Όσο για τον καθαρισμό τους, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση πανιού ή νωπού βετέξ.Σε ­καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε απορρυπαντικό.

Βινυλικές
Είναι λίγο ακριβότερες από τις χάρτινες (οι τιμές τους ξεκινούν ­περίπου από τα 35 ευρώ ανά τ.μ.). Τις προτιμούν συνήθως όσοι θέλουν να δώσουν ένα πιο βιομηχανικό ύφος στο χώρο τους, ενώ αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους έχουν μικρά παιδιά, επειδή είναι οι πιο ανθεκτικές. Μπορείτε να τις καθαρίσετε εύκολα με ένα νωπό βετέξ.



Προσοχή στο κύμα!
Στο πίσω μέρος των περισσότερων ταπετσαριών υπάρχει ένα σχεδιάκι από δύο κύματα, τρία ή κανένα. Το σήμα αυτό δείχνει το κατά πόσο είναι ανθεκτική η συγκεκριμένη ­ταπετσαρία στο νερό. Ωστόσο, πριν καταλήξετε στην ταπετσαρία που θέλετε, ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού.



Υφασμάτινες
Αποτελούν την πρώτη κατηγορία ταπετσαρίας που κυκλοφόρησε στην αγορά. Είναι, μάλιστα, αυτές που μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τα κλασικά αγγλικά σπίτια. Σήμερα, δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερομένων, λόγω της σχετικά υψηλότερης τιμής τους (ξεκινούν από περίπου 50 ευρώ ανά τ.μ.). Ωστόσο, όσοι τις επιλέγουν τονίζουν ότι πρόκειται για υλικό που δίνει ένα ζεστό αποτέλεσμα στο χώρο, γι’ αυτό συνήθως χρησιμοποιούνται για να «ντύσουν» τοίχους υπνοδωματίων. Είναι σίγουρα πιο ευαίσθητες από τις υπόλοιπες ταπετσαρίες και δεν ­πρέπει να έρχονται σε επαφή με νερό. Επειδή, όμως, μαζεύουν αρκετή σκόνη, ο μόνος τρόπος να τις καθαρίσετε είναι με ένα ξεσκονόπανο ή ακόμα και με ηλεκτρική σκούπα.

Από φυσικά υλικά
Πρόκειται για ταπετσαρίες που στη σύστασή τους περιέχουν διάφορα φυσικά υλικά, δίνοντας ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα στο χώρο που διακοσμούν. Συνήθως αποτελούνται από μπαμπού ή ψάθα, ενώ στα φυσικά υλικά ανήκει και το ανεπεξέργαστο χαρτί, που θυμίζει ριζόχαρτο και ταιριάζει περισσότερο σε σπίτια με πρωτοποριακό ύφος. Στην αγορά, πάντως, μπορείτε να βρείτε και ιδιαίτερες, πολυτελείς ταπετσαρίες από μετάξι, βελούδο, δέρμα, ακόμα και πούπουλο! Οι τιμές των φυσικών υλικών ξεκινούν από 30 ευρώ ανά τ.μ., αλλά ανεβαίνουν κατακόρυφα, ανάλογα με το είδος του υλικού.

Μεταλλικές
Ουσιαστικά, πάνω σε ένα φύλλο χαρτιού έχει τοποθετηθεί ένα φύλλο πολύ λεπτού επεξεργασμένου μετάλλου. Ταιριάζει σε χώρους που ο ιδιοκτήτης θέλει να δώσει ένα βιομηχανικό ύφος. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 50-55 ευρώ ανά τ.μ.



Ζήτημα μεγέθους
Δεν «βγαίνουν» όλες οι ταπετσαρίες στις ίδιες διαστάσεις, γι’ αυτό, πριν επιλέξετε σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό που επιθυμείτε υπάρχει στα μέτρα που ταιριάζουν στο χώρο σας. Συνήθως, στην αγορά βρίσκετε:

● Τρέχοντα μέτρα, που κυμαίνονται από 50 εκ. μέχρι και 1,40 μ. φάρδος.

● Ρολά, με διαστάσεις 0,52 μ. x 10 μ. ή 0,70 μ. x 10 μ.

Προσοχή! Για να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από ένα ρολά.

● Πάνελ, που απεικονίζουν ένα μόνο θέμα και τα μεγέθη τους ποικίλλουν.



Πετρώματα
Αν και οι ταπετσαρίες αυτές μοιάζουν με ένα σύνολο από πέτρες, στην πραγματικότητα πρόκειται για πολλά μικρά κομμάτια φελλού, επεξεργασμένα και βαμμένα, τοποθετημένα έτσι ώστε να θυμίζουν πετρώματα. Συνήθως επιλέγονται για την καμινάδα του τζακιού ή για έναν από τους τοίχους του σαλονιού, ώστε να δίνουν ένα πιο δομικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
● Στο Ίντερνετ μπορείτε να κάνετε μια έρευνα σχετικά με τα σχέδια και τα χρώματα που υπάρχουν στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, συνήθως δεν αρκεί να δείτε το σχέδιο στην οθόνη του υπολογιστή σας για να αποφασίσετε. Καλό είναι να επισκεφτείτε ένα κατάστημα, για να δείτε τις ταπετσα­ρίες από κοντά και να βεβαιωθείτε ότι η επιλογή σας είναι κατάλληλη για το χώρο σας (π.χ. ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο μπορεί να διακόπτεται απότομα, αν πρόκειται να καλύψετε ένα μικρό τοίχο). Ζητήστε, λοιπόν, από τον υπεύθυνο του καταστήματος να σας καθοδηγήσει, ανάλογα με το χώρο και τις ανάγκες σας.
● Απαραίτητη, πριν την τοποθέτηση της ταπετσαρίας, είναι η προετοιμασία του τοίχου. Θα πρέπει να έχει ασταρωθεί, αλλιώς δεν θα κολλήσει καλά το ξένο σώμα. Κατά την εφαρμογή, η επιφάνεια πρέπει να είναι στεγνή, καθαρή και λεία.
● Οι ταπετσαρίες μπορούν να εφαρμοστούν, πέρα από τοίχους, σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια, όπως γυψοσα­νίδα, ξύλο, mdf ή γυαλί. Είναι σημα­ντι­κό η επιφάνεια να είναι λεία, αλλιώς θα διαγράφονται στην ταπετσαρία τα ελαττώματα του τοίχου.
● Στο μπάνιο δεν συστήνεται η χρήση ταπετσαρίας, γιατί σε περιβάλλον υγρασίας δεν αντέχει και σταδιακά αποκολλάται από τον τοίχο. Αν, παρ’ όλα αυτά, επιμένετε, μπορείτε να τοποθετήσετε σε WC κάποια ταπετσαρία από βινύλιο, ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό.
● Όλες οι ταπετσαρίες είναι βραδύκαυστες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να έρθουν σε επαφή με φλόγες. Μπορούν, ωστόσο, να εφαρμοστούν στην καμινάδα του τζακιού.
● Είναι προτιμότερο να μην προσπαθήσετε να τοποθετήσετε μόνοι την ταπετσαρία. Αφήστε το σε έναν έμπει­ρο ταπετσέρη. Μια ενδεικτική τιμή είναι 50 ευρώ για την τοποθέτηση ενός ρολού, που καλύπτει περίπου
5 τ.μ. Μπορείτε να ζητήσετε να σας συστήσουν ταπετσέρη από το κατάστημα που προμηθευτήκατε την ταπετσαρία σας ή να βρείτε κάποιον μέσω Ίντερνετ.
● Για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, αναθέστε και την αφαίρεση της ταπετσαρίας σε ειδικό. Μπορείτε, όμως, να την κάνετε και μόνοι σας. Απλά την ξεκολλάτε από τον τοίχο. Μάλιστα, πλέον οι ταπετσα­ρίες δεν αφήνουν σημάδια στους τοίχους, επειδή χρησιμοποιείται κόλλα νέας γενιάς. Αν, παρ’ όλα αυτά, παρα­τηρήσετε κάποιο μικρό λεκέ, αφαιρέ­στε τον με λίγο νερό.
● Η διάρκεια ζωής μιας ταπετσαρίας συνήθως υπολογίζεται γύρω στα 5 χρόνια, μπορεί όμως να κρατήσει και παραπάνω.



Πες το με μια φωτογραφία
Μια πρωτότυπη ιδέα για την ανα­νέωση του σπιτιού σας είναι η επένδυση ενός τοίχου με μια φωτοταπετσαρία. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές έτοιμες, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές σάς δίνουν τη δυνατότητα να «ντύσετε» το χώρο σας με μια δική σας ψηφιακή φωτογραφία. Οι διακοσμητές προτείνουν τη λύση της φωτοταπετσαρίας σε ένα μόνο τοίχο, του καθιστικού ή της κρεβατοκάμαρας, προκειμένου να δώσετε ιδιαίτερο χαρακτήρα στο σπίτι σας.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Βασίλη Μπαρτζώκα, ­διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Carteco», και τον κ. Γιάννη Πεδιαδιτάκη, υπεύθυνο του καταστήματος «Marina Sfakianaki Design Materials».