Γρήγορη ανακούφιση από την ημικρανία υπόσχεται εισπνεόμενο φάρμακο. Με εισπνοές μιας φαρμακευτικές ουσίας, η οποία μέχρι τώρα είχε χρησιμοποιηθεί κατά της σχιζοφρένιας, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι βασανιστικές ημικρανίες.

Η μέθοδος της αμερικανικής Alexza Pharmaceuticals αποτελείται από έναν εισπνευστήρα νέου τύπου, που έχει το μέγεθος των εισπνευστήρων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος, αλλά διαφέρει ως προς το μηχανισμό λειτουργίας του.

Το μυστικό του εισπνευστήρα κρύβεται στην ειδική ανοξείδωτη επικάλυψή του στην οποία είναι τοποθετημένο ένα υπέρλεπτο στρώμα της δραστικής ουσίας, που ονομάζεται «λοξαπίνη». Κατά την εισπνοή του ασθενούς η επιφάνεια του εισπνευστήρα θερμαίνεται αστραπιαία με αποτέλεσμα το φάρμακο να εξατμίζεται και να μεταφέρεται κατευθείαν στους πνεύμονες. Στη συνέχεια αυτό εισέρχεται στο κυκλοφορικό, όπου και παραμένει ενεργό για περίπου δύο με πέντε λεπτά.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με την ονομασία Staccato loxapine φάνηκε από τις πρώτες κιόλας δοκιμές, καθώς 8 στους 10 ασθενείς αισθάνονταν ανακούφιση από τον έντονο πόνο των ημικρανιών.

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, έχει ήδη ξεκινήσει νέα κλινική δοκιμή πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, στην οποία λαμβάνουν μέρος άνδρες και γυναίκες, που υποφέρουν από ημικρανία με ή χωρίς αύρα.

Διαβάστε ακόμα:
Όλες οι λύσεις για τους επίμονους πονοκεφάλους
http://www.vita.gr/html/ent/306/ent.1306.asp

Χωρίς πονοκέφαλο – Χωρίς παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.1976.asp

«Ανοίξτε» τους πνεύμονές σας στην ανοιξη!
http://www.vita.gr/html/ent/348/ent.2348.asp