Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων επιθετικού τύπου αντιμετωπίζουν οι άνδρες που καπνίζουν ινδική κάνναβη, εκτιμούν τώρα αμερικανοί ερευνητές.

Όπως μάλιστα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cancer», οι ειδικοί του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson προειδοποιούν ότι όσοι καπνίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή ξεκίνησαν τη βλαβερή συνήθεια ήδη από τα εφηβικά τους χρόνια έχουν της διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο συγκριτικά με εκείνους που ποτέ δεν έχουν καπνίσει κάνναβη.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι η χρήση μαριχουάνας συνδέεται με τον καρκίνο των όρχεων. Παρ’ όλα αυτά, όμως, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Στέφεν Σβαρτς.

«Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι νεαροί είναι ότι για την ώρα γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα γύρω από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μαριχουάνας στην υγεία, ειδικά για όσους κάνουν συστηματική χρήση. Σύμφωνα με την έρευνά μας, ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να είναι μόνο μία από τις αρνητικές επιδράσεις της μαριχουάνας», εξηγεί ο ειδικός.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο δρ. Σβαρτς πήρε συνεντεύξεις από 369 άνδρες ηλικίας 18-44 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον καρκίνο των όρχεων.

Συγκρίνοντας στην πορεία τα στοιχεία τους με εκείνα 979 τυχαίων ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου για εκείνους που κάπνιζαν μαριχουάνα εκτοξευόταν στο 70%.

Μάλιστα ο συσχετισμός μαριχουάνας-κακοήθειας έδειξε να είναι πιο δυνατός στις ηλικίες από 20 έως 35 ετών. Οι ειδικοί τώρα κρίνουν ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου των όρχεων οφείλεται τελικά στο κάπνισμα κάνναβης.

Διαβάστε ακόμα:
Η κάνναβη συρρικνώνει τον εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.6702.asp

Μια ένεση αρκεί!
http://www.vita.gr/html/ent/507/ent.7507.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp