Εθιστική επίδραση στον εγκέφαλο φαίνεται ότι προκαλεί το γνωστό φάρμακο Ritalin, το οποίο χορηγείται σε παιδιά που πάσχουν από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD), ενώ παράλληλα λαμβάνεται «παράτυπα» από μαθητές και φοιτητές για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων, κατά βάση σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και της Βρετανίας.

Τα ανησυχητικά ευρήματα έρχονται από τον δρ. Γιόνγκ Κιμ και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη.

Όταν η ομάδα του δρ. Κιμ χορήγησε σε ποντίκια Ritalin για ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ακανθωδών νευρώνων που σχηματίζονται στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου – την περιοχή που ερεθίζεται από την χρήση ναρκωτικών ουσιών – είχε αυξηθεί σημαντικά.

«Οι συγκεκριμένες αλλαγές στην δομή των νευρώνων και τη χημεία του εγκεφάλου ως γνωστόν σχετίζονται με τη διαδικασία του εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες», προειδοποιεί ο δρ. Κιμ. Τα νέα αποτελέσματα προστίθενται σε μια σειρά ερευνών, που έχουν επίσης δείξει ότι η περιστασιακή χρήση του φαρμάκου παρουσιάζει εθιστική επίδραση στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλιότερα καταγεγραμμένα κρούσματα εθισμού ανάμεσα σε ενήλικους χρήστες που λάμβαναν Ritalin για να ενισχύσουν τις νοητικές τους λειτουργίες, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ανάμεσα σε παιδιά, που πάσχουν από Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα παρόμοια κρούσματα εθισμού.

Διαβάστε ακόμα:
Tα ναρκωτικά του clubbing
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.6207.asp

Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση;
http://www.vita.gr/html/ent/048/ent.2048.asp

Διατροφή για υπερκινητικά παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.5046.asp

Παραισθησιογόνα φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/353/ent.8353.asp