Τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη μας, βεβαιώνουν τώρα βρετανοί επιστήμονες. Τα αυγά κάνουν καλό! Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας βρετανικής έρευνας, που έρχεται να καταρρίψει τον μύθο που συνδέει τα αυγά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων.

Οι ειδικοί του Βρετανικού Ιδρύματος για τη Διατροφή (British Nutrition Foundation – BNF) διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση αυγού όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά είναι άκρως ασφαλής.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο δρ. Τζούλιετ Γκρέι και τον καθηγητή διατροφικού μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Surrey κ. Μπρους Γρίφιν, οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό και οδηγούν τελικά σε μεγάλο κίνδυνο καρδιαγγειακών είναι το κάπνισμα, τα παραπανίσια κιλά και η έλλειψη σωματικής άσκησης και όχι τα… αυγά!

Αντιθέτως, οι ερευνητές του BNF υποστηρίζουν ότι τα αυγά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει χοληστερίνη στα αυγά, αυτή δεν μεταβάλλει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος», αναφέρει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του βρετανικού ιδρύματος κ. Βικτόρια Τέιλορ. «Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, είναι βασικό να περιορίσει την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, που εντοπίζονται σε τροφές όπως το λιπαρό κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κέικ, τα μπισκότα και τα αρτοσκευάσματα», εξηγεί.

Οι μόνοι, που κατά τους ειδικούς δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά αυγά είναι όσοι ήδη πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία, οπότε είναι μόνιμα αυξημένη πάνω από τα φυσιολογικά της όρια η ποσότητα της χοληστερίνης στο αίμα.

Διαβάστε ακόμα:
Στο μικροσκόπιο… τα αυγά
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.5835.asp

Πού κρύβεται το αυγό;
http://www.vita.gr/html/ent/010/ent.1010.asp

Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp