Χωρίς φάρμακα για το AIDS ζει τα τελευταία δύο χρόνια ένας Αμερικανός που πάσχει από τη νόσο, χάρη σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του αίματος από δότη με φυσική ανοσία στον ιό.

Ο 42χρονος άνδρας ο οποίος ζει μόνιμα στη Γερμανία, έπρεπε να παίρνει καθημερινά τα φάρμακά του. Σύμφωνα όμως με την επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine», η θεραπεία που εφαρμόστηκε από τους ειδικούς του νοσοκομείου Βenjamin Franklin στο Βερολίνο, εκτός από το AIDS κατάφερε να θεραπεύσει και τη λευχαιμία του, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πια να παίρνει φάρμακα.

Συγκεκριμένα, τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταμόσχευση και βρίσκονται και στο αίμα, «γεννούν» κύτταρα υγιούς (δηλ. χωρίς τον ιό) αίματος όπως επίσης και λευκά αιμοσφαίρια, που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Τα τελευταία ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους περισσότερους ασθενείς, καθώς θα μπορούν να «απεγκλωβιστούν» από τα φάρμακα τα οποία τώρα πρέπει να παίρνουν εφ όρου ζωής.

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο

http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Εθελοντικό τεστ εντοπισμού του AIDS για όλους

http://www.vita.gr/html/ent/007/ent.8007.asp