Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι γνωστό χάπι για υπερτασικούς «σβήνει» άσχημες μνήμες και φοβίες! Ένα χάπι κατά της υπέρτασης αποτελεί αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στις τραυματικές μνήμες και τις φοβίες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο χάπι «προπρανολόλης», το οποίο, όχι μόνο ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των υπερτασικών, αλλά και την… αραχνοφοβία των εθελοντών που έλαβαν μέρος στη μελέτη των ολλανδών ειδικών.

Η προπρανολόλη πιθανολογείται ότι παρεμβαίνει στους νευρώνες του εγκεφάλου όταν ανακαλούν τις άσχημες μνήμες και τους βοηθά να τις «ξαναφτιάξουν».

«Διαπιστώσαμε ότι η φοβική αντίδρασή τους εξαφανίστηκε, γεγονός που δείχνει ότι η άσχημη ανάμνηση δεν ήταν τόσο ισχυρή», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας δρ. Μέρελ Κιντ στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience».

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Οι ερευνητές αποφάσισαν να οργανώσουν ένα ομολογουμένως πρωτότυπο πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 60 άνδρες και γυναίκες. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες: υπέβαλαν τους μισούς σε ένα μικρό ηλεκτροσόκ προβάλλοντας ταυτόχρονα την εικόνα μιας αράχνης, ενώ οι άλλοι απλά είδαν την εικόνα της αράχνης χωρίς ηλεκτροσόκ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους εθελοντές της πρώτης ομάδας ο συνδυασμός εικόνας και ηλεκτροσόκ δρούσε «τραυματικά», δηλαδή τους δημιουργούσε μια αντίδραση φόβου κάθε φορά που έβλεπαν την εικόνα μιας αράχνης. Εξυπακούεται ότι στη δεύτερη ομάδα κανείς δεν βίωνε μια τέτοια αντίδραση.

Μια ημέρα αργότερα, σε εκείνους που είχαν υποβληθεί σε ηλεκτροσόκ χορηγήθηκε το επίμαχο χάπι, ενώ στους υπόλοιπους που είχαν απλώς δει την εικόνα χορηγήθηκαν εικονικά φάρμακα (placebo).

«Δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων», αναφέρει η δρ. Κιντ. «Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να παρέμβουμε και να μειώσουμε την ένταση μιας μνήμης», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προπρανολόλη μπορεί ίσως να προσφέρει λύση σε ανθρώπους που πάσχουν από μετατραυματικό στρες ή άλλα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με δυσάρεστες μνήμες.

Επόμενο στάδιο της έρευνάς τους τώρα είναι να προσδιοριστεί η διάρκεια της επίδρασης που έχει το χάπι στη μνήμη αλλά και η δοκιμή του σε πραγματικές «κλινικές περιπτώσεις», δηλαδή ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κάποια φοβία ή ψυχική διαταραχή.

Διαβαστε ακόμα:
Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp

Τεστ: Πώς λειτουργεί η µνήµη σας;
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.7829.asp

Πάρτε την πίεση στα χέρια σας!
http://www.vita.gr/html/ent/500/ent.5500.asp