Η μοναξιά δεν μας ρίχνει απλώς ψυχολογικά. Έχει σχεδόν τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό με το κάπνισμα και την παχυσαρκία! Ερευνητές από τις Η.Π.Α. «προσκομίζουν» τις σχετικές αποδείξεις…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της «Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο των Επιστημών» οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η αίσθηση της απόρριψης ή της απομόνωσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα άγχους και τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα μειώνει τη δύναμη της επιμονής και της θέλησης, επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο ζωής μας.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Τζον Κατσιόπο, η μοναξιά δεν προκαλεί απλώς αλλαγές στην συμπεριφορά μας, αλλά συνδέεται άμεσα με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα υψηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης – της λεγόμενης και «ορμόνης του άγχους» – επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κατάθλιψης. Επιπλέον, η κοινωνική περιθωριοποίηση συσχετίζεται με έλλειψη «βαθιάς» ξεκούρασης και ύπνου και ταχύτερη εμφάνιση άνοιας.

«Από άποψη υγείας, η διαφορά μεταξύ ενός μοναχικού και ενός κοινωνικού ατόμου, θυμίζει εκείνη ενός καπνιστή και ενός μη καπνιστή», τονίζει ο καθηγητής.

«Οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν φτωχή υγεία. Γυμνάζονται λιγότερο και τα παρατάνε πιο εύκολα. Καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Καταναλώνουν τρόφιμα “παρηγοριάς” που περιέχουν περισσότερα λιπαρά και σάκχαρα.», εξηγεί ο κ. Κατσιόπο και συμπληρώνει:

«Η μοναξιά μειώνει την ικανότητα να ελέγξουμε τον εαυτό μας. Είναι πολύ εύκολο μετά από μια άσχημη μέρα να πιούμε ένα δεύτερο και τρίτο ουισκάκι για να νιώσουμε καλύτερα».

Τέλος, ο καθηγητής προειδοποιεί ότι η διάλυση του παραδοσιακών οικογενειακών δεσμών θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τα φαινόμενα της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Διαβάστε ακόμα
Tι σχέση έχετε με τη μοναξιά;
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.5107.asp

Mήπως αισθάνεστε μοναξιά μέσα στην παρέα;
http://www.vita.gr/html/ent/072/ent.2072.asp

Mήπως είμαι φτιαγμένος για single;
http://www.vita.gr/html/ent/611/ent.1611.asp