Οι καταπράσινοι δρόμοι χαρίζουν ευτυχία και μακροζωία! Επιπλέον, μειώνουν και την εγκληματικότητα. Η «εξημερωτική» και αγχολυτική επίδραση του πράσινου επιβεβαιώνεται από μια ακόμη μελέτη.

«Η φύση ηρεμεί τους ανθρώπους και βοηθά την ψυχολογική τους αναζωογόνηση. Όσοι ζουν μέσα στο πράσινο μπορούν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα δύσκολες καταστάσεις», υποστηρίζει η καθηγήτρια Φράνσις Κούο από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Έρευνα, που πραγματοποίησε η ίδια και οι συνεργάτες της, έδειξε ότι οι κάτοικοι των δεντροφυτεμένων περιοχών διατηρούν συνήθως πιο αρμονικές σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και τείνουν να επιδεικνύουν καλύτερες επιδόσεις σε διαγνωστικά τεστ σε σχέση με κατοίκους περιοχών από τις οποίες απουσιάζει το πράσινο.

Ανάλογη πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία είχε επίσης δείξει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του πράσινου στη ζωή μας. Το συμπέρασμά της ήταν ότι οι ηλικιωμένοι που έμεναν κοντά σε πάρκα ή άλλες πηγές πρασίνου ζούσαν περισσότερα χρόνια!

«Στις έρευνές μας, οι άνθρωποι που δεν επισκέπτονται τη φύση συχνά, έχουν συγκριτικά χαμηλότερη προσοχή, φτωχότερες γνωσιακές λειτουργίες, ενώ δεν διαχειρίζονται σωστά τόσο σημαντικά θέματα της ζωής τους όσο και τις παρορμητικές τους αντιδράσεις», αναφέρει η κ. Κούο.

Όσον αφορά τη σχέση φύσης-εγκλήματος, εκεί τα πράγματα για τη δρ. Κούο είναι πολύ απλά: «Όσο περισσότερα είναι τα δέντρα, τόσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εγκληματικότητας», επισημαίνει η ειδικός. «Μάλιστα βάσει των στοιχείων, τα άτομα που έχουν ένα μέρος όπου μπορούν να φυτέψουν και γρασίδι χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο περιβάλλον πιο ασφαλές», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Τι είναι για σας η ευτυχία;
http://www.vita.gr/html/ent/397/ent.3397.asp

Καθαρός αέρας… μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.8343.asp

100 χρόνια ζωής για όλους;
http://www.vita.gr/html/ent/870/ent.4870.asp