Νέα έρευνα δείχνει ότι το συνθετικό στεροειδές «τιβολόνη», το οποίο θεωρούνταν ασφαλές υποκατάστατο της ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology», ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU του Άμστερνταμ διαπίστωσαν ότι η λήψη τιβολόνης αυξάνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου κατά 40%. Το 70% μάλιστα των νεοεμφανιζόμενων όγκων αφορούσε έναν επιθετικό τύπο καρκίνου με τάσεις εξάπλωσης.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 3.000 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 52,7 έτη, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου καρκίνου του μαστού, κατά μέσο όρο 2,7 χρόνια πριν το ξεκίνημα της μελέτης.

Σχεδόν στις μισές από αυτές, οι ειδικοί χορήγησαν ημερήσια δόση τιβολόνης 2,5mg, ενώ στις υπόλοιπες δόθηκαν εικονικά φάρμακα.

Έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί η 5ετής έρευνα, οι επιστήμονες την σταμάτησαν καθώς τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά: περίπου το 15,2% των γυναικών που ακολουθούσαν τη θεραπεία τιβολόνης επανεμφάνισαν καρκίνο, συγκριτικά με το 10,7% όσον λάμβαναν placebo.

Οι ίδιοι οι ερευνητές διστάζουν να εκφέρουν οριστική άποψη θεωρώντας το δείγμα μικρό και αναγνωρίζοντας ότι δεν επιχείρησαν να εντοπίσουν άλλους πιθανούς παράγοντες ικανούς να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Επίσης το 70% των εθελοντριών που συμμετείχαν στην έρευνα δεχόταν κάποια θεραπεία (ακόμη και χημειοθεραπεία). Η αλληλεπίδρασή της με την τιβονόλη δεν μελετήθηκε.

Άλλοι όμως από την επιστημονική κοινότητα, όπως η Άρλιν Γουίλκι από το βρετανικό Ίδρυμα για την Καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού, υψώνουν τη φωνή τους κατά της χρήσης τιβονόλης από γυναίκες που έχουν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κατά το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα:
Η ορμονοθεραπεία βάλλεται ξανά
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.8462.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Το τέλος της ορμονοθεραπείας;
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.5431.asp