Τα παιδιά που έχουν αναπτύξει στενό δέσιμο με τη μητέρα τους όσο βρίσκονται ακόμη σε προσχολική ηλικία, δημιουργούν πιο εύκολα φιλίες στο σχολείο όπως δείχνει νέα αμερικανική έρευνα.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τελικά το δέσιμο μητέρας-παιδιού έχει ως αποτέλεσμα τις ποιοτικές φιλίες λίγα χρόνια μετά.

«Σε μια ασφαλή και συναισθηματικά ανοιχτή σχέση μητέρας-παιδιού, τα παιδιά αναπτύσσουν μια περισσότερο θετική και λιγότερο προκατειλημμένη αντίληψη για τους γύρω τους, γεγονός που προάγει τις πιο ουσιαστικές φιλίες κατά τη διάρκεια των πρώτων σχολικών χρόνων», αναφέρει η ερευνήτρια κ. Νάνσι ΜακΕλγουέιν.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Child Development», οι ειδικοί, από τα στοιχεία 1.071 παιδιών που μελέτησαν, ανακάλυψαν ότι όσα ήταν πιο δεμένα με τις μαμάδες τους στην ηλικία των τριών ετών, εμφάνιζαν πιο ανοιχτή συναισθηματική επικοινωνία με τις μητέρες τους μέχρι την ηλικία των 4,5 ετών και είχαν διαμορφώσει πολύ καλύτερο λεξιλόγιο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

«Η ανοιχτή συναισθηματική επικοινωνία προδίκαζε λιγότερες εκδηλώσεις επιθετικότητας στην πρώτη τάξη, οι οποίες με τη σειρά τους προδίκαζαν καλύτερη ποιότητα φιλίας στην τρίτη τάξη», εξηγεί η κ. ΜακΕλγουέιν.

«Από τα ευρήματα αυτά προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των γύρω τους αρχίζει να διαμορφώνεται μέσα από τις πρώτες σχέσεις που δημιουργούν με πρόσωπα της οικογένειάς τους και αυτές οι ερμηνείες μπορεί να είναι σημαντικές για τη μετέπειτα ικανότητα του παιδιού να μπορεί να τα πηγαίνει καλά με φίλους».

Διαβάστε ακόμα:
Eχθρός της καλής μαμάς είναι η τέλεια μαμά!
http://www.vita.gr/html/ent/532/ent.6532.asp

Μητέρες µόνες: Αναζητώντας τη χαµένη ισορροπία
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.7826.asp

Επικοινωνιακά νεογνά
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.8181.asp