Ακόμη κι ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου κατά 168%, υποστηρίζουν γάλλοι επιστήμονες, ανατρέποντας όλα όσα ξέραμε ως τώρα για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού.

Τα «κακά μαντάτα» για τους λάτρεις του κρασιού έρχονται από τους ειδικούς του Γαλλικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (INCA). Η καθημερινή κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας κρασιού (125 ml) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα κατά 168% ενώ οι ερευνητές θεωρούν ότι οι τακτικοί «οινοπότες» κινδυνεύουν κι από άλλους τύπους καρκίνου.

«Καμία ποσότητα, όσο μικρή κι αν είναι, δεν είναι ευεργετική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του INCA κ. Ντομινίκ Μαρανινκί. «Ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή η αιθανόλη του αλκοόλ μετατρέπεται σε ακεταλδεϋδη, η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA υγιών κυττάρων», εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση κρασιού συνδέεται με ραγδαία αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου και του μαστού. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με παλαιότερες έρευνες που είχαν καταδείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες κυρίως του κόκκινου κρασιού μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ενώ βεβαίωναν τις ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά της ρεσβερατρόλης, ουσίας που περιέχει το κρασί.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν νέες έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνα μέταλλα στο ποτήρι μας
http://www.vita.gr/html/ent/812/ent.7812.asp

Καλά νέα για το λευκό κρασί, κακά νέα για το πολύ αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/704/ent.7704.asp

Blog: Οινολογίες
http://www.vita.gr/blog.asp?catId=520