Την αλλεργική αντίδραση στους ξηρούς καρπούς τεσσάρων παιδιών κατάφεραν να εξαλείψουν οι ειδικοί του νοσοκομείου «Addenbrooke» στη Βρετανία.

Η «μαγική» θεραπεία εφαρμόστηκε σταδιακά, με την καθημερινή χορήγηση μικρών αλλά συνεχώς αυξανόμενων δόσεων σκόνης φιστικιού.

Μέχρι πρόσφατα τα παιδιά κινδύνευαν να πάθουν αναφυλακτικό σοκ ή ακόμη και να πεθάνουν, εάν κατά λάθος κατανάλωναν έστω και ίχνη φιστικιού με το φαγητό τους. Τώρα, όμως, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα παιδιά μπορούν πια να φάνε δέκα ή περισσότερα φιστίκια την ημέρα, χωρίς πρόβλημα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη επιτυχή θεραπεία απευαισθητοποίησης αλλεργικών ατόμων, καθώς σε προηγούμενες προσπάθειες που είχαν γίνει οι ασθενείς είχαν εμφανίσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Αυτό, όπως εξηγούν, οφείλεται στο γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν μικρές δόσεις σκόνης φιστικιού, οι οποίες καταναλώθηκαν από το στόμα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόπειρες όπου είχε χορηγηθεί ενέσιμα φιστικέλαιο ή εκχύλισμα φιστικιού.

Όπως ωστόσο επισημαίνετα στο επιστημονικό έντυπο «Allergy», οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για πρώιμα αποτελέσματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί κάτι τέτοιο χωρίς επιστημονική καθοδήγηση.

Διαβάστε ακόμα:
Ανοσοθεραπεία: Πως νικά τις αλλεργείες
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.5503.asp

Πώς θα αντιμετωπίσω το αλλεργικό συνάχι;
http://www.vita.gr/html/ent/335/ent.1335.asp

Τροφικές αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.2215.asp

Ξηροί καρποί – Oι καρποί της ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/583/ent.4583.asp

Oχ, έβγαλε σπυράκια!
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.3394.asp