Από σήμερα απαγορεύεται να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά το φάρμακο Raptiva κατά της ψωρίασης, επειδή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Υστερα από οδηγία της Ευρωπαικής Αρχής για τον Ελεγχο των Φαρμάκων, αναστέλλεται η κυκλοφορία του σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, επειδή «οι κίνδυνοι από το Raptiva ξεπερνούν τις θετικές δράσεις του». Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το Raptiva έχει προκαλέσει τρία κρούσματα «πολυεστιακής προοδευτικής λευκοεγκεφαλοπάθειας», μιας σπάνιας ιογενούς λοίμωξης που προκαλεί οίδημα του εγκεφάλου.
Οι δύο από τους ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο, πέθαναν από την επιπλοκή αυτή.

Το Raptiva ανήκει στην κατηγορία των βιολογικών φαρμάκων νέας γενιάς που καταπολεμούν την μέτρια και τη σοβαρή ψωρίαση δια της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος: το εμποδίζουν δηλαδή να υπεραντιδρά και να δημιουργεί τις φολίδες της ψωρίασης.

Το χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα. Ελαβε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ το 2003 και στην Ευρωπαική Ενωση το 2004.

Διαβάστε ακόμα:
Οι φυσικές λύσεις για δερματικά προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.2410.asp

Νέο φάρμακο για την ψωρίαση
http://www.vita.gr/html/ent/216/ent.6216.asp

Λουλάκι κατά της ψωρίασης
http://www.vita.gr/html/ent/966/ent.7966.asp