Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα βρετανών ειδικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής ιστοσελίδας www. bmj. com, οι ερευνητές εξέτασαν πώς επηρεάζουν τέσσερις συγκεκριμένες συμπεριφορές (το κάπνισμα, η άσκηση ή η έλλειψή της, η ποιότητα της διατροφής και η κατανάλωση αλκοόλ) τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σε δείγμα 20.000 ανδρών και γυναικών από το Νόρφολκ.

Αρχικώς, ζητήθηκε από τους εθελοντές να καταγράψουν τις καθημερινές τους συνήθειες, ενώ κλήθηκαν να περάσουν και από αναλυτικές εξετάσεις υγείας. Στη συνέχεια παρέμειναν υπό «παρακολούθηση» για 11,5 ολόκληρα χρόνια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για εκείνους που είχαν δηλώσει ότι ήταν καπνιστές, δεν γυμνάζονταν, κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ κάθε εβδομάδα αλλά λιγότερα φρούτα και λαχανικά από τις συνιστώμενες 5 μερίδες την ημέρα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν κατά 2,3 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με όσους ακολουθούσαν πιο υγιεινή ζωή. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι άνδρες γενικά τα πήγαν χειρότερα.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του East Anglia έδειξε ότι η ύπαρξη πολλών fast food σε κάποιες περιοχές αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων των κατοίκων έως και κατά 13%.

Διαβάστε ακόμα:
Οι τροφές που χαρίζουν νιάτα
http://www.vita.gr/html/ent/344/ent.1344.asp

Φάκελος: Anti-aging: Η νεότητα δεν είναι ηλικία, είναι τρόπος ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/520/ent.6520.asp

«Σκούπα» για τις αρτηρίες του εγκεφάλου
http://www.vita.gr/html/ent/819/ent.4819.asp

Έξυπνες επιλογές στα fast food
http://www.vita.gr/html/ent/173/ent.1173.asp