Μια νέα, οικονομικότερη μέθοδος χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στις εξατομικευμένες θεραπείες οι οποίες βασίζονται στο προσωπικό γονιδιακό προφίλ κάθε ασθενούς.

Η πρωτοποριακή τεχνική αποτελεί καρπό της βρετανικής εταιρείας Oxford Nanopore, και υπόσχεται ταχύτερη και φθηνότερη αναλυτική καταγραφή του DNA έναντι 570 ευρώ ή λίγο παραπάνω!

Ο νέος τύπος χαρτογράφησης, μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία που τον αναπτύσσει, αναμένεται να είναι διαθέσιμος σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα.

Η αναλυτική χαρτογράφηση του DNA μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς ώστε να προβλέπουν και να αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες, όπως π.χ. τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη, αλλά και να χορηγούν τα κατάλληλα σε κάθε περίπτωση φάρμακα.

Ο διευθυντής της μητρικής εταιρείας (της Oxford Nanopore) Illumina, κ. Τζέι Φλάτλι, δήλωσε στην εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου ότι σε περίπου μια δεκαετία από σήμερα κάθε μωρό που γεννιέται θα έχει πλήρως χαρτογραφημένο το DNA του!

Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της Oxford Nanopore, κ. Γκόρντον Σανγκέρα, ισχυρίζεται: «Κινούμαστε από την εποχή της πληροφορίας στην εποχή της γονιδιακής πληροφορίας, η οποία είναι πραγματικά εκπληκτική. Για αυτό πολλά άτομα θέλουν να ψάξουν το DNA τους και να το χρησιμοποιήσουν και πρόκειται ακριβώς για την τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να το κάνει».

Διαβάστε ακόμα:
Η πρώτη αποκωδικοποίηση καρκινικού γονιδιώματος
http://www.vita.gr/html/ent/886/ent.7886.asp

Τα γονίδια της Ελλάδας!
http://www.vita.gr/html/ent/762/ent.4762.asp

Μωρά με το …χάρτη τους!
http://www.vita.gr/html/ent/477/ent.8477.asp