Οι δίαιτες που συμπεριλαμβάνουν διάφορες ομάδες τροφών αλλά μας παρέχουν περιορισμένο αριθμό θερμίδων, είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις δίαιτες περιορισμένων υδατανθράκων.

Η ευχάριστη για τους λάτρεις των ζυμαρικών διαπίστωση ανήκει στην ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 811 υπέρβαροι ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και ακολούθησαν τέσσερα διατροφικά προγράμματα, διαφορετικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες για ένα διάστημα δύο ετών.

Η ημερήσια θερμιδική κατανάλωση των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 1.200 έως 2.400 θερμίδες, ανάλογα με το πόσα κιλά έπρεπε να χάσει ο καθένας.

Μετά από μόλις έξι μήνες, οι συμμετέχοντες είχαν καταφέρει να χάσουν κατά μέσο όρο έξι κιλά – που αντιστοιχούσε στο 7% του σωματικού τους βάρους – τα οποία όμως άρχιζαν σιγά-σιγά να ξαναπαίρνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Δύο χρόνια αργότερα, που ολοκληρώθηκε η μελέτη, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν δίαιτες με 15%-25% πρωτεΐνη και 20% λιπαρά είχαν χάσει συνολικά τρία κιλά.

Από την άλλη όσοι ακολουθούσαν δίαιτα που συμπεριλάμβανε 65% υδατάνθρακες είχαν χάσει 2,9 κιλά, ενώ όσοι τους περιόριζαν στο 35% είχαν καταφέρει να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά 3,4 κιλά.

Το συμπέρασμα από τη μελέτη, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Φρανκ Σακς, είναι ότι: «Οι δίαιτες περιορισμένης θερμιδικής αξίας επιφέρουν σημαντική απώλεια βάρους, ασχέτως των μακροθρεπτικών στοιχείων (π.χ. υδατάνθρακες, πρωτεΐνη κτλ) στα οποία δίνουν έμφαση»

«Μέσα από την τελευταία έρευνα δεν επιβεβαιώσαμε ευρήματα προηγούμενων μελετών, τα οποία υποστήριζαν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή υψηλής πρωτεΐνης οδηγούν σε αυξημένη απώλεια βάρους μέσα σε διάστημα έξι μηνών», συμπληρώνει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα:
Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Αν τρώω LIGHT προϊόντα θα αδυνατίσω;
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.6113.asp

Προσοχή! Κενές θερμίδες! (Σας παχαίνουν χωρίς να το καταλάβετε)
http://www.vita.gr/html/ent/149/ent.1149.asp