1.Να πίνω τα χάπια μόνο με νερό;
Τα χάπια πρέπει κατά κανόνα να πίνονται με νερό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά φάρμακα που είναι καλύτερο να τα παίρνετε με γάλα ή πορτοκαλάδα. Ο σίδηρος, για παράδειγμα, απορροφάται γρηγορότερα με την πορτοκαλάδα, ενώ η βιταμίνη Ε με το γάλα. Προσοχή, όμως: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα παίρνετε με αναψυκτικά, αλλά ούτε και με αλκοόλ.

Tip Όταν πίνετε τα χάπια με νερό, μην αρκείστε σε 1-2 γουλιές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι για την καλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου χρειάζεται να πίνετε ένα ολόκληρο ποτήρι νερό (περίπου 200 ml).

2.Μπορώ να πάρω δύο παυσίπονα μαζί;
Αν πρόκειται για το ίδιο φάρμακο (την ίδια, δηλαδή, ουσία), η λήψη δύο χαπιών σημαίνει αυξημένη δόση. Σε αυτή την ­περίπτωση, όμως, πρέπει να προσέξετε να μην ξεπεράσετε τη μέγιστη ­επιτρεπόμενη δοσολογία. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι όσο μεγαλύτερη ­είναι η ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών. Όταν οι παυσίπονες ουσίες είναι διαφορετικές, είναι πιθανό να επιτευχθεί η επιθυμητή δράση (αναλγησία), αλλά ενδεχο­μένως να υπάρξουν και ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια γυναίκα π.χ. με έντονους πόνους περιόδου μπορεί να πάρει παρακεταμόλη και ιβουπροφένη, με στόχο να υπάρξει συνέργεια των δύο ουσιών και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η λήψη διαφορετικών ­ειδών παυσίπονων για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, δημιουργώντας το λεγόμενο «πονοκέφαλο από αναλγητικά». Σε κάθε περίπτωση, για τον κατάλληλο συνδυασμό και τις σωστές δόσεις πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμα­κοποιό σας.

3.Ένα σφηνάκι θα «παρεμποδίσει» την αντιβίωσή μου;
Γνωρίζετε ότι την περίοδο που παίρνετε αντιβίωση δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ. Πολλές φορές, όμως, έχετε αναρωτηθεί αν ένα μόνο σφηνάκι ­είναι ικανό να σταθεί εμπόδιο στη θεραπεία σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση οινοπνεύματος (έστω και σε μικρή ποσότητα) πρέπει να αποφεύγεται. Το αλκοόλ μειώνει την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού, ενώ συχνά ενισχύει τις ανεπιθύμητες ενέργειές του. Μάλιστα, ο συνδυασμός του οινοπνεύματος με ορισμένα αντιβιοτικά (π.χ. ορισμένες ­κεφαλοσπορίνες) προκαλεί μια δυσάρεστη και κάποιες φορές ­επικίνδυνη αντίδραση (αυτήν της δισουλφιράμης, όπου ο ασθενής νιώθει «πλάκωμα» στο στήθος, ενώ πέφτει η πίεσή του).

4.Aν ξεχάσω ένα χάπι στην αντιβίωση μπορώ να το παραλείψω;
Αν πρέπει να πάρετε την επόμενη δόση της αντιβίωσής σας σε λιγότερο από 2 ώρες, περιμένετε για την επόμενη δόση. Διαφορετικά, πάρτε το χάπι τη στιγμή που το ­θυμηθήκατε και συνεχίστε το πρόγραμμα λήψης κανονικά, σαν να μην το είχατε ξεχάσει. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι, όταν αυτό δεν γίνεται κανόνας, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, αφού η αύξηση του φαρμάκου στο αίμα με την επόμενη κανονική χορήγηση δεν είναι συνήθως ανεπιθύμητη. Η προγραμματισμένη λήψη των φαρμάκων ­αποσκοπεί, μεταξύ ­άλλων, και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του φαρμάκου στο αίμα και στην αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών.

5.Μπορώ να κόψω μια κάψουλα στη μέση;
Μόνο τα χάπια που έχουν τη χαρακτηριστική γραμμή-εγκοπή στη μέση μπορούν να κοπούν. Τα υπόλοιπα ­χάπια δεν πρέπει να κόβονται, για να μην καταστραφεί ο λεπτός υμένας που τα καλύπτει και προστατεύει τη δραστική ουσία από το όξινο περιβάλλον του στομάχου.

6.Να διαλύσω τις αναβράζουσες ταμπλέτες σε πορτοκαλάδα;
Οι αναβράζουσες ταμπλέτες δεν πρέπει να διαλύονται πουθενά αλλού, παρά μόνο σε νερό (εκτός αν αναγράφεται κάτι διαφορετικό στις οδη­γίες). Αλλιώς, το φάρμακο δεν θα διαλυθεί καλά, ούτε θα απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό. Συνήθως, τα αναβράζοντα δισκία αποσκοπούν στη γρηγορότερη απορρόφηση, καθώς και στη μείωση του ερεθισμού του ­στομάχου. Η πορτοκαλάδα -που μερικές φορές επιλέγουμε για να διαλύσουμε ένα χάπι- θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι περιέχει ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), που από τη μια πλευρά βοηθά στην απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων (που είναι και αυτά οξέα), αλλά ταυτόχρονα επιδεινώνει τον ερεθισμό του στομάχου.

7.Όταν παίρνω αντιβίωση, πρέπει να τρώω γιαούρτι;
Οι πιο συχνές παρενέργειες των αντιβιοτικών είναι η διάρροια και οι μυκητιάσεις (κολπίτιδες, στοματίτιδες κλπ.). Για να μη διαταραχθεί η μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού (τα χρήσιμα, δηλαδή, μικρόβια του εντέρου), καλό είναι το διάστημα που παίρνετε αντι­βίωση να παίρνετε και γαλακτοβακίλους (όπως το γιαούρτι) δύο φορές την ημέρα. Αν όμως παίρνετε τετρακυκλίνη, μπορείτε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα δύο τουλάχιστον ώρες πριν ή μετά τη λήψη του χαπιού. Η ταυτόχρονη κατανάλωση απαγορεύεται, επειδή το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφησή τους.