Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών του Ιατρικού Κέντρου του Ντένβερ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός του αιμολυτικού φαρμάκου Plavix και φαρμάκων για τις στομαχικές καούρες όπως το Prilosec, διπλασιάζει τον κίνδυνο δεύτερου καρδιακού επεισοδίου σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα.

Το Plavix με τη δραστική ουσία κλοπιδογρέλη κυκλοφορεί από τις εταιρείες Sanofi-Aventis SA και την Bristol-Myers Squibb Co. Όπως και η ασπιρίνη, τα αιμολυτικά χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς που έχουν μόλις υποστεί έμφραγμα ώστε να διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 8.205 ασθενείς που έπασχαν από ασταθή στηθάγχη ή είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο και στους οποίους είχαν χορηγηθεί Plavix και ασπιρίνη.

Στα 2/3 των ασθενών που λάμβαναν παράλληλα κάποιο αντιόξινο φάρμακο (κυρίως Prilosec), καταγράφηκε σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος να υποστούν νέο καρδιακό επεισόδιο ή κρίση ασταθούς στηθάγχης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ. Μάικλ Χο, ο συγκεκριμένος συνδυασμός μάλιστα ίσως να ευθύνεται για χιλιάδες επαναλαμβανόμενα εμφράγματα.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ κλοπιδογρέλης και αντιόξινων φαρμάκων. Γι αυτό τα αντιόξινα δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη», τονίζει ο ειδικός.
Αρκετοί ειδικοί ωστόσο κρίνουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν προτού ληφθούν μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανώς μοιραίες επιπλοκές στην πήξη του αίματος.

Διαβάστε ακόμα:
Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp

Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp

Ασπιρίνη: Έχει μια θέση στην καρδιά μας…
http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.5498.asp