Αμερικανική έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε πώς οι μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism», οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ανακάλυψαν ότι το γονίδιο PGC-1 beta σε συνδυασμό με μια διατροφή υπερβολικά πλούσια σε φρουκτόζη, μπορεί να οδηγήσουν τελικά στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Προκειμένου να εξακριβώσουν κατά πόσο αυτό ισχύει, μπλόκαραν τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου γονιδίου σε ποντίκια. Προς μεγάλη τους έκπληξη, λοιπόν, είδαν ότι παρά το γεγονός ότι τους χορηγούσαν διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη, εκείνα προστατεύονταν χωρίς να αναπτύσσουν ινσουλινοαντίσταση.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η χρήση του γλυκαντικού σιροπιού γλυκόζης σε επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, η διαδεδομένη χρήση της οποίας τοποθετείται χρονικά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ίσως να αποτελεί την κύρια αιτία της έξαρσης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τα τελευταία χρόνια.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ωστόσο εξηγούν ότι κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η γλυκόζη η οποία μετατρέπεται πιο εύκολα σε λίπος.

Διαβάστε ακόμα:
Μην το παρακάνετε με τα φρουτοποτά
http://www.vita.gr/html/ent/189/ent.7189.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Τα αναψυκτικά δεν είναι αθώα
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.4826.asp

Ο διαβήτης καιροφυλακτεί… Προλάβετέ τον!
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.6206.asp