Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο νέες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ψυχική μας κατάσταση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία μας.

Στην πρώτη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία 63.000 γυναικών οι οποίες από το 1992 έως το 2004 είχαν συμμετάσχει στην πολυετή μελέτη NursesHealth Study.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι καμία από τις συμμετέχουσες δεν αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα κατά το ξεκίνημα της μελέτης, όμως το 8% έπασχε από σοβαρή μορφή κατάθλιψης.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of the American College of Cardiology», οι γυναίκες αυτές είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε σχέση με τις υπόλοιπες.

O αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ωστόσο έδειξε να συνδέεται περισσότερο με την λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και όχι τόσο με τα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφάνιζαν οι γυναίκες.

Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής των ερευνών δρ. Ουίλιαμ Ουάνγκ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι για να παίρνουν τέτοια φάρμακα οι συγκεκριμένες γυναίκες προφανώς έπασχαν από σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Τα ανησυχητικά ευρήματα παρόλα αυτά, όπως εκτιμά, χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Από την άλλη, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, οι άνθρωποι που θυμώνουν συχνά ή έχουν επιθετική συμπεριφορά, αντιμετωπίζουν κατά 19% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων συγκριτικά με όσους αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις ηπιότερα.

Για όσους μάλιστα πάσχουν ήδη από καρδιαγγειακά νοσήματα, ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου εκτοξεύεται στο 24%.

Όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Γιοίτσι Τσίντα, προκειμένου να διατηρήσει κανείς την υγεία του και να προστατεύσει τον εαυτό του από τις ασθένειες, θα πρέπει πέρα από την αποφυγή του τσιγάρου, την καλή διατροφή και τη σωματική άσκηση να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη τη σωστή διαχείριση του θυμού.

Διαβάστε ακόμα:
Νέες οδηγίες για την άμυνα της γυναικείας καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.1336.asp

Επικίνδυνο το γυναικείο στρες για το γάμο
http://www.vita.gr/html/ent/673/ent.8673.asp

Τι µας συµβαίνει όταν µας πιάνουν τα «ψυχοσωµατικά» µας…
http://www.vita.gr/html/ent/403/ent.8403.asp