Ένα νέο γενετικό τεστ θα μπορεί να προβλέπει το χρώμα των ματιών του μωρού σας αλλά και των εγκληματιών που κυνηγά η αστυνομία!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ με επικεφαλής τον κ. Μάνφρεντ Κάιζερ, η πρωτοποριακή μέθοδος μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια το χρώμα των ματιών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν το DNA περισσότερων από 6.000 Ολλανδών, από τους οποίους περίπου το 68% του είχε μπλε μάτια και το 23% καφέ.

Δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε οκτώ γονίδια που συνδέονται με το χρώμα της ίριδας, οι ερευνητές προχώρησαν σε αναλύσεις.

Προκειμένου μάλιστα να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα, οι επιστήμονες από το Ρότερνταμ μελέτησαν αυτά τα οκτώ γονίδια για τυχόν γενετικές παραλλαγές στα γονίδια (SNP).

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Current Biology», με τη βοήθεια μαθηματικών αλγορίθμων οι ειδικοί ανακάλυψαν έξι γενετικές παραλλαγές στα γονίδια που όριζαν εάν το χρώμα των ματιών θα ήταν μπλε ή καφέ με ακρίβεια που ξεπερνούσε το 90%. Σε περίπτωση άλλου χρώματος ωστόσο, η ακρίβεια του τεστ περιοριζόταν γύρω στο 70%.

Με τη συλλογή γενετικού υλικού των δραστών λοιπόν οι αρχές σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να βρίσκουν αν π.χ. ο δράστης ήταν γαλανομάτης ή πρασινομάτης, ανακαλύπτοντας έτσι σημαντικά στοιχεία για το προφίλ του υπόπτου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την ανάλυση αρχαίου DNA, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία για την προσθήκη ενδιαφερόντων στοιχείων για ιστορικά πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα:
Το γενετικό τεστ που ανιχνεύει…τα πάντα
http://www.vita.gr/html/ent/791/ent.7791.asp

Φάκελος γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp

Παράθυρο στο μέλλον: Διάγνωση καρκίνου με τεστ αίματος
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.7190.asp

Γενετικό τεστ προβλέπει καρδιοπάθειες
http://www.vita.gr/html/ent/299/ent.5299.asp

Φθηνότερη «χαρτογράφηση» του DNA
http://www.vita.gr/html/ent/555/ent.8555.asp