Η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά τα 2/3, βεβαιώνουν αυστραλοί ερευνητές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «International Journal of Cancer», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.000 γυναικών από την Κίνα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 9,4 γρ. μανιταριών οδηγούσε στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 64%. Ακόμα και η κατανάλωση αποξηραμένων μανιταριών έδειξε να έχει ευεργετική δράση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Οι ερευνητές, μάλιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τη μεγαλύτερη προστασία -που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε ακόμη και το 90%!- προσέφερε ο συνδυασμός των μανιταριών με τη συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Αν και οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα, ήδη άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών.

Πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινική δράση, καθώς ενεργοποιούν τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί παραλληλίζουν τη δράση τους με εκείνη των αντικαρκινικών φαρμάκων που λέγονται αναστολείς αρωματάσης και μπλοκάρουν την παραγωγή οιστρογόνων η οποία μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της νόσου.

Τέλος, πριν από λίγο καιρό, αμερικανοί ερευνητές από την Καλιφόρνια άρχισαν μια νέα κλινική δοκιμή, στη διάρκεια της οποίας γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία του καρκίνου του μαστού λαμβάνουν εκχύλισμα μανιταριού δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Aπολαύστε βιολογικά & άγρια μανιτάρια
http://www.vita.gr/html/ent/092/ent.2092.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp