Κατά 3 ολόκληρα χρόνια μειώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης, μόνο με 6 παραπανίσια κιλά, εκτιμούν τώρα βρετανοί ειδικοί.

Η νέα ενδιαφέρουσα έρευνα ανήκει σε επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση περιττού βάρους έχει ακριβώς την ίδια επίδραση στον οργανισμό όπως και το μακροχρόνιο κάπνισμα.

Συνολικά, οι ειδικοί εξέτασαν τη σχέση βάρους και μέσου όρου ζωής 900.000 ανδρών και γυναικών. Είδαν, λοιπόν, ότι εκείνοι που εμφάνιζαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας διατηρούσαν κανονικό βάρος με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που κυμαινόταν μεταξύ 22,5 και 25.

Παρατήρησαν, ακόμα, ότι για κάθε κλίμακα παραπάνω στο ΔΜΣ οι πιθανότητες θανάτου αυξάνονταν κατά 30%.

Σε περίπτωση υπερπήδησης μιας ολόκληρης κλίμακας, ανάμεσα στους βασικότερους παράγοντες κινδύνου που αντιμετώπιζαν οι εθελοντές ήταν ο διαβήτης, οι ηπατοπάθειες και οι νεφροπάθειες με συχνότητα εμφάνισης, μάλιστα, η οποία κυμαινόταν από 60-120%.

Οι θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια σκαρφάλωναν στο 40%, ενώ οι πνευμονοπάθειες αυξάνονταν κατά 20% και ο καρκίνος κατά 10%.

«Τα περιττά κιλά μικραίνουν τη ζωή μας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Γκάρι Γουίτλοκ. «Σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, το να ζυγίζει κανείς 30% πάνω από το ιδανικό του βάρος μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 3 χρόνια», εξηγεί ο ειδικός. «Για τους περισσότερους, το 30% του επιπλέον βάρους μεταφράζεται σε 20-30 παραπανίσια κιλά. Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, θα μπορούσε να κερδίσει χρόνια αποφεύγοντας να πάρει κι άλλα περιττά κιλά».

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Lancet», η σοβαρή παχυσαρκία με ΔΜΣ από 40 έως 50, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει την ίδια καταστροφική επίδραση στον οργανισμό όπως ακριβώς και το χρόνιο κάπνισμα.

Διαβάστε ακόμα:
Μπείτε στο «Club Méditerranée» της µακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.7832.asp

Πώς να ζήσετε περισσότερα χρόνια
http://www.vita.gr/html/ent/296/ent.8296.asp

Παχύσαρκα παιδιά, άρρωστοι ενήλικοι
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.1486.asp