Αν τρώμε πρωινό με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πεινάμε λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας. Κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκαλούν οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI), όπως η βρόμη, όταν καταναλώνονται ως πρωινό, υποστηρίζει νέα βρετανική έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Kings College στο Λονδίνο μελέτησαν την επίδραση που είχαν οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες στον οργανισμό 12 υγιών εθελοντών.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στην περίπτωση εκείνων που προτιμούσαν για πρωινό τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, βρόμη, γάλα, φρούτα και λαχανικά) απελευθερωνόταν περισσότερη ορμόνη GLP-1, η οποία βρίσκεται στο έντερο και «φρενάρει» την πείνα ρυθμίζοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Η έκλυση της ορμόνης ήταν μάλιστα κατά 20% μεγαλύτερη σε σύγκριση με τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (άσπρο ψωμί, κρουασάν, κορνφλέικς).

«Πρόκειται για μία από τις πιο ικανές ορμόνες για την καταστολή της όρεξης», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Ρέζα Νορούζι.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη οδηγούν σε αίσθημα κορεσμού, γιατί ακριβώς αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης GLP-1 στο αίμα», εξηγεί. «Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, η οποία επιπλέον προσφέρει στοιχεία για το πώς ακριβώς ρυθμίζεται η όρεξη, ενώ δείχνει πώς μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη προκαλεί κορεσμό», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
2 μπολ δημητριακά και θα χάσουμε κιλά;
http://www.vita.gr/html/ent/524/ent.8524.asp

Το ιδεώδες πρωινό
http://www.vita.gr/html/ent/197/ent.8197.asp

Φάε καλά το πρωί, για να χάσεις κιλά!
http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.6840.asp