Τα βρέφη που συλλαμβάνονται με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γενετικές ανωμαλίες!

Μια ανησυχητική οδηγία εκδόθηκε από τους ειδικούς της βρετανικής αρχής για θέματα γονιμότητας «Human Fertilisation and Embryology Authority»: Κατά 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών αντιμετωπίζουν τα βρέφη που έχουν έρθει στον κόσμο με τη βοήθεια των τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης!
Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα ενός αριθμού μελετών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Human Reproduction», τα βρέφη που έχουν συλληφθεί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών σε σχέση με εκείνα που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά.

Οι ειδικοί των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών στην Ατλάντα των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 13.500 τοκετούς και, επιπλέον, 5.000 περιπτώσεις που είχαν μελετηθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Μελέτης για την Πρόληψη των Γενετικών Ανωμαλιών που έλαβε επίσης χώρα στις ΗΠΑ.

Ανακάλυψαν ότι τα μωρά που προέρχονταν από εξωσωματική γονιμοποίηση ταλαιπωρούνταν από μια σειρά προβλημάτων μεταξύ των οποίων και ανωμαλίες στην καρδιακή βαλβίδα. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά αντιμετώπιζαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος λόγω μη ολοκληρωμένου σχηματισμού του οισοφάγου ή του εντέρου, υπερωιοσχιστία («λυκόστομα»), ή χειλεοσχιστία («λαγόχειλος»).

Ακόμα, τα «παιδιά του σωλήνα» αντιμετωπίζουν μικρό αλλά, παρ’ όλα αυτά, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σπάνιων γενετικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Angelman, που οδηγεί σε αργή ανάπτυξη, και σύνδρομο Beckwith-Wiedemann, που οδηγεί σε μαθησιακές δυσκολίες και τη δημιουργία οπής στην κοιλιακή χώρα.

Αλλά και παλαιότερη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2002 στη δυτική Αυστραλία, είχε επίσης δείξει ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με «παρεμβολή» των τεχνικών εξωσωματικής γονιμοποίησης αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων σοβαρών γενετικών προβλημάτων.

Όπως υπογραμμίζουν οι βρετανοί ειδικοί που εξέδωσαν την οδηγία, οι γονείς πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι πιθανοί απόγονοί τους σε περίπτωση που αποφασίσουν να υποβληθούν στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης.

Διαβάστε ακόμα:
Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp

Φάκελος: Γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp