Πέρα από νόστιμο και θρεπτικό, το μπιζέλι μπορεί τελικά να καταπολεμήσει την υπέρταση και τις νεφρικές παθήσεις, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη.

Τα χρήσιμα αυτά συμπεράσματα, που προέρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, δείχνουν ότι το εκχύλισμα αρακά έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της Xρόνιας Nεφρικής Nόσου (CKD).

«Η πρωτεΐνη του αρακά θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμη και να προλάβει την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Ροτίμι Αλούκο.

Ισχύει, όμως, και το αντίστροφο: «Στην περίπτωση ατόμων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να ζήσουν περισσότερο», εξηγεί ο ειδικός.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι ένα φυσικό συστατικό τροφίμου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο. Τα πορίσματα της μελέτης αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα:
Aπολαύστε τα όσπρια χωρίς… παρενέργειες!
http://www.vita.gr/html/ent/641/ent.6641.asp

Πάρτε την πίεση στα χέρια σας!
http://www.vita.gr/html/ent/500/ent.5500.asp

Θα κυλήσει η πέτρα;
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.4620.asp