Ο «κόκκινος» κίνδυνος προέρχεται από το… κόκκινο κρέας και τα χάμπουργκερ! Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου ή καρδιοπάθειας, μάς λένε «ορθά-κοφτά» τώρα οι επιστήμονες. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ωστόσο αντιμετωπίζουν αυτοί που το καταναλώνουν συχνά στις επεξεργασμένες μορφές, π.χ. στα χάμπουργκερ, το μπέικον, τα hot-dogs κοκ.

Τα αποτελέσματα πρόσφατης ανησυχητικής έρευνας έρχονται να προστεθούν στα πολλά ενοχοποιητικά τεκμήρια που στοιχειοθετούν τις σοβαρές κατηγορίες κατά του κόκκινου κρέας.

545.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 71 ετών έλαβαν μέρος σε έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Archives of Internal Medicine», οι ερευνητές, αφού παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας των εθελοντών για μια δεκαετία, έφτασαν σε συμπεράσματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Οι άνδρες που κατανάλωναν καθημερινά ένα χάμπουργκερ (περίπου 100 γρ.) διέτρεχαν κατά 22% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο και κατά 27% να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν μόλις 142 γρ. κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Από την άλλη, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος αντιμετώπιζαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο και 50% από καρδιά σε σχέση με την κατηγορία των γυναικών που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος.

Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε την κατανάλωση επεξεργασμένων παραγώγων του κόκκινου κρέατος ενώ για το ίδιο το κόκκινο κρέας ήταν ελαφρώς χαμηλότερος. Τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας στη διάρκεια της έρευνας κατέγραψαν ωστόσο εκείνοι που κατανάλωναν συχνότερα λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο ή ψάρι.


Διαβάστε ακόμα:
Το πολύ κόκκινο κρέας τυφλώνει!
http://www.vita.gr/html/ent/742/ent.8742.asp

Mπορώ να ζήσω χωρίς κρέας;
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.1021.asp

Η δίαιτα του… Νεάντερνταλ!
http://www.vita.gr/html/ent/068/ent.6068.asp