Το απότομο τράβηγμα του σκύλου στη βόλτα ή η προσπάθειά μας να παρακάμψουμε τη γάτα που βρίσκεται κουλουριασμένη στο πάτωμα μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημο τραυματισμό, προειδοποιούν οι ειδικοί των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, κάθε χρόνο περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι περνούν από τα επείγοντα λόγω πτώσης. Οι ερευνητές, λοιπόν, θέλησαν να δουν πόσοι από τους τραυματισμούς αυτούς οφείλονταν πραγματικά σε γάτες και σκύλους που μπλέκονταν στα πόδια των ιδιοκτητών τους και κατέγραψαν τα αίτια των ατυχημάτων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι τα κατοικίδια προκαλούσαν περίπου 86.600 «ανώμαλες προσγειώσεις» το χρόνο. Είδαν, μάλιστα, ότι οι γυναίκες αντιμετώπιζαν κατά 2,1 φορές υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τους άνδρες, που μάλλον κάνουν πιο… σταθερά βήματα.

Αφηρημάδα ή… απαίδευτος σκύλος!
Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι παραπάτησαν. Το 31% των παραπατημάτων σχετιζόταν με σκύλους από το οποίο το 21% προερχόταν από απότομο σπρώξιμο ή τράβηγμα. Όμως, το 66% των τραυματισμών οφειλόταν στις γάτες!

Γι αυτό, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των φιλόζωων, ενώ σε περιπτώσεις υπερκινητικών σκύλων, προς αποφυγή ατυχημάτων, συνιστούν την εκπαίδευση του ζώου.

Διαβάστε ακόμα:
Κατοικίδια: Ούτε γάτα ούτε ζημιά;
http://www.vita.gr/html/ent/529/ent.6529.asp

Αγαπημένοι σαν… το σκύλο με τη γάτα!
http://www.vita.gr/html/ent/147/ent.7147.asp

«Ενέσιμο» οστό επιδιορθώνει κατάγματα
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.8101.asp