Προστασία από θρομβώσεις, καρδιακά προβλήματα και το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» προσφέρουν οι στατίνες, υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η λήψη στατινών μειώνει τον κίνδυνο των εν τω βάθει θρομβώσεων κατά 43%.

Ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος για όσους κάνουν συχνά πολύωρες, υπερατλαντικές πτήσεις. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες συνιστούσαν σε όσους έκαναν υπερατλαντικές πτήσεις να φορούν κάλτσες συμπίεσης, να σηκώνονται και να περπατούν συχνά στο διάδρομο του αεροσκάφους.

Τώρα όμως, βάσει των νέων ευρημάτων, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα εγγυώνται ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 17.802 άνδρες και γυναίκες με χαμηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL). Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκαν στατίνες rosuvastatin (Crestor) και στους υπόλοιπους εικονικά φάρμακα.

Δύο χρόνια αργότερα, από τους 94 που τελικά εμφάνισαν θρομβώσεις, οι 60 ανήκαν στην ομάδα των εικονικών φαρμάκων και μόλις οι 34 στην ομάδα των στατινών.

Όπως αναφέρει στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Ρόμπερτ Γκλιν: «Η μείωση του κινδύνου φαίνεται ότι αποτελεί μεμονωμένο όφελος από τη λήψη στατινών, πέρα από τη μείωση του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου».

Από την άλλη, η ίδια έρευνα έδειξε ότι ασθενείς που λάμβαναν το Crestor εμφάνισαν μείωση τόσο της κακής χοληστερίνης τους όσο και μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με αρτηριακές φλεγμονές, της C–αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Ο περιορισμός των δύο αυτών κινδύνων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανοτήτων για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμη και για θάνατο.

Παράλληλα, μια δεύτερη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν θεαματικά ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο της λεγόμενης «ραγισμένης καρδιάς», κατά το οποίο, λόγω πιεστικών καταστάσεων ή συναισθηματικά φορτισμένων γεγονότων, εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του εμφράγματος (έντονο πόνο στο στήθος, ανικανότητα αναπνοής).

«Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα είδος καρδιακών επεισοδίων τα οποία απλώς «ματαιώνονται» νωρίς και για το λόγο αυτόν δεν αφήνουν μόνιμες βλάβες στον καρδιακό μυ», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ρίτσαρντ Ρενιάντε από το νοσοκομείο Μίριαμ. «Μια ραγισμένη καρδιά απλώς χρειάζεται χρόνο για να »χωνέψει» τον πόνο και να επανέλθει και πάλι, με τη βοήθεια φίλων και συγγενών».

«Άλλοι πάλι είναι της άποψης ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν έχει σχέση με τις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά οφείλεται μόνο σε πρόβλημα του καρδιακού μυός», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Aρρυθμίες: H καρδιά μου χτυπάει «τρελά», τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.6765.asp

Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp

Χάπι κατά των θρομβώσεων
http://www.vita.gr/html/ent/454/ent.5454.asp