Σε αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων μπορεί να οδηγήσει η λήψη αντισυλληπτικών σε συνδυασμό με τη συχνή κατανάλωση γκρέιπφρουτ, προειδοποιούν τώρα οι ειδικοί.

Ο λόγος για την περίπτωση μιας 42χρονης γυναίκας από τις ΗΠΑ, η οποία έπαιρνε το χάπι και παράλληλα έκανε δίαιτα με γκρέιπφρουτ, γεγονός που παραλίγο να της στοιχίσει το αριστερό της πόδι.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «The Lancet», η αρνητική αλληλεπίδραση του όξινου φρούτου με διάφορα φάρμακα είναι γνωστή. Όπως δήλωσε η γυναίκα, ξαφνικά ένιωσε έναν έντονο πόνο στο αριστερό της πόδι, το οποίο σύντομα μελάνιασε.

Από υπέρηχο που της έκαναν οι ειδικοί του νοσοκομείου Providence St. Peter στην Ουάσινγκτον, στο οποίο διακομίστηκε, διαπίστωσαν θρόμβωση που ξεκινούσε από το γοφό της γυναίκας και εκτεινόταν μέχρι τη φτέρνα του αριστερού της ποδιού.

Η ελαφρώς υπέρβαρη Αμερικανίδα αποκάλυψε στους γιατρούς ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες ακολουθούσε δίαιτα, που περιελάμβανε 225 γρ. γκρέιπφρουτ κάθε πρωί. Οι ειδικοί τής χορήγησαν θρομβολυτικά φάρμακα και προχώρησαν στη διάνοιξη της κύριας φλέβας του γοφού.

Όπως εξηγούν, τα οιστρογόνα των αντισυλληπτικών αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο θρομβώσεων, γεγονός που επιτείνεται όταν συνδυάζονται με γκρέιπφρουτ. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο φρούτο μπλοκάρει ένα ένζυμο-κλειδί που υπό φυσιολογικές συνθήκες εξουδετερώνει ένα οιστρογόνο των αντισυλληπτικών το οποίο εμπλέκεται στην πήξη του αίματος.

Διαβάστε ακόμα:
Tα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν; …και άλλες 10 απορίες
http://www.vita.gr/html/ent/089/ent.1089.asp

Ευθύνεται η ορμονοθεραπεία για τις θρομβώσεις;
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.6393.asp

Τα οιστρογόνα ένοχα για καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/324/ent.8324.asp