Οι τσίχλες και οι παστίλιες νικοτίνης, αλλά και τα εισπνεόμενα υποκατάστατα που παρασκευάζονται με στόχο να βοηθούν τους καπνιστές να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια, ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο όταν χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του στόματος και της έκθεσης στη νικοτίνη, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης από το στόμα για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Σύμφωνα πάντως με τον δρ. Μuy-Teck Teh, επικεφαλής της έρευνας, η νικοτίνη που βρέθηκε στα υποκατάστατα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, ωστόσο, το κάπνισμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο.

Για το λόγο αυτό, ο καθηγητής τονίζει ότι οι άνθρωποι που κάνουν χρήση υποκατάστατων με στόχο να κόψουν το κάπνισμα δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται σε αυτή τους την προσπάθεια. Θα πρέπει, όμως, να ακολουθούν πολύ προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας και να μην κάνουν κατάχρηση του προϊόντος – στα πιο πολλά αναγράφεται στη συσκευασία ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακή διακοπή στους τρεις και οριστική στους έξι μήνες.

Διαβάστε ακόμα:
Υποκατάστατα νικοτίνης: Γιατί το κοµπολόι δεν είναι αρκετό
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.7251.asp

Θέλω να κόψω το κάπνισμα. Θέλω πράγματι;
http://www.vita.gr/html/ent/671/ent.5671.asp

Kαπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε
http://www.vita.gr/html/ent/141/ent.2141.asp