Η γεύση του κρασιού επηρεάζεται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η σελήνη, ισχυρίζονται κάποιοι γευσιγνώστες!
Πρόκειται για την ακρίβεια για έναν ισχυρισμό με τέτοια ισχύ στη Μ. Βρετανία, ώστε επιχειρήσεις όπως οι Tesco και Marks & Spencer να οργανώνουν συναντήσεις οινικής γευσιγνωσίας, αφού πρώτα συμβουλευτούν το σεληνιακό ημέρολόγιο.
Υπάρχει αλήθεια πίσω από αυτή τη ρήση ή πρόκειται για μια γαστριμαργική… δεισιδαιμονία, θα αναρωτηθείτε. Για του λόγου το αληθές, λοιπόν, ας γυρίσουμε πίσω στο 1950, όπου δημοσιεύεται από τη Maria Thun -μια γερμανίδα με ισχυρή επιρροή στη βρετανική βιομηχανία- το ημερολόγιο του κρασιού, βάσει του οποίου οι μέρες κατηγοριοποιούνται, ανάλογα με την επίγευση που δίνει το κρασί, σε μέρα «φρουτένια», «λουλουδένια», μέρα με «επίγευση ρίζας» κλπ., με τη χειρότερη μέρα να χαρακτηρίζεται «δυσάρεστη»!
H φιλοσοφία της Μ. Τhun βασίζεται στη θεωρία ότι το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός και άρα επηρεάζεται από τις φάσεις του φεγγαριού όπως ακριβώς υποστηρίζεται από κάποιους ότι επηρεάζονται και οι άνθρωποι. Το ημερολόγιο των καλών και κακών… οινικών ημερών έχει ως εξής:
–Γεύση λουλουδιών: Δευτέρα 16:00 έως Τρίτη 21:00
–Γεύση φύλλων: Τρίτη 22:00 έως Τετάρτη 08:00
–Γεύση δυσάρεστη: Τετάρτη 08:00 έως Τετάρτη 16:00
– Γεύση φύλλων: Τετάρτη 17:00 έως Τετάρτη 19:00
–Γεύση φρούτων: Τετάρτη 20:00 έως Πέμπτη 11:00
–Γεύση φύλλων: Πέμπτη 12:00 έως Παρασκευή 17:00
–Γεύση φρούτων: Παρασκευή 18:00 έως Κυριακή 09:00
–Γεύση ρίζας: Κυριακή 10:00 έως Δευτέρα 17:00
Το ημερολόγιο ανήκει σε μια ευρύτερη κίνηση που εμφανίστηκε στα 1920, τη λεγόμενη βιοδυναμική γεωργία, με προεξάρχοντα τον Rudolf Steiner, η οποία έχει πολλά κοινά με την οργανική γεωργία αλλά και μια μεγάλη διαφορά: Ότι η σπορά γίνεται σύμφωνα με τις φάσεις της σελήνης.
Στον αντίποδα αυτής της φιλοσοφίας, βρίσκονται επιστήμονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλη αυτή την τάση ως γητειές και μαγγανείες, λέγοντας για παράδειγμα ότι η διαφορετική γεύση –που δεν είναι και τόσο έντονη- οφείλεται σε διαφορές της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί γευσιγνώστες συμφωνούν ότι το κρασί έχει και αυτό… τις μέρες του. Εκεί που διαφωνούν είναι η αιτία!
Διαβάστε ακόμα:
«Όχι» στο αλκοόλ καθημερινά
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.8602.asp
Kρασί, το Α και το… Ω-3 για την υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/096/ent.8096.asp
Κρασιά:
http://www.vita.gr/category.asp?catId=137
Να πιω κρασί στη… χάση ή στη φέξη;
Η γεύση του κρασιού επηρεάζεται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η σελήνη, ισχυρίζονται κάποιοι γευσιγνώστες!