Μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καπνίστριες σε σχέση με τους άνδρες, υποστηρίζει νέα ελβετική έρευνα.

Οι ειδικοί του νοσοκομείου St Gallen Canton εξέτασαν συνολικά 683 ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο των πνευμόνων και διαπίστωσαν ότι, παρά το γεγονός πως οι γυναίκες κάπνιζαν πολύ λιγότερο από τους άνδρες, εμφάνιζαν περισσότερες περιπτώσεις της νόσου και μάλιστα σε νεαρότερη ηλικία.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένη ευπάθεια στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού», υποστηρίζει ο δρ. Μάρτιν Φρυ, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πολυεπιστημονικό Συνέδριο Θωρακικής Ογκολογίας (EMCTO) που πραγματοποιήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

«Στις αρχές του 1900, ο καρκίνος των πνευμόνων εμφανιζόταν σπάνια στις γυναίκες, όμως από το 1960 και μετά η νόσος πήρε διαστάσεις επιδημίας με αποτέλεσμα να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες στις ΗΠΑ», σχολιάζει ο δρ. Ενρικέτα Φελίπ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Val DHebron στη Βαρκελώνη.

Μία δεύτερη έρευνα, ωστόσο, με επικεφαλής το δρ. Μπασέλ Αλ-Αλάο από το νοσοκομείο St. James στο Δουβλίνο, έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, μετά την αφαίρεση των καρκινικών όγκων είχαν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια συγκριτικά με τους άνδρες καρκινοπαθείς.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 640 ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονταν υπό επιστημονική παρακολούθηση για 10 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χρόνος επιβίωσης μετά την αφαίρεση των όγκων στους άνδρες ανερχόταν στα 2,1 χρόνια σε σχέση με τα 4,7 χρόνια των γυναικών.

Διαβάστε ακόμα:
Και άλλος ένας λόγος για να μείνετε άκαπνες!
http://www.vita.gr/html/ent/999/ent.8999.asp

Τι κερδίζετε κόβοντας το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/423/ent.7423.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!»
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp