Η λήψη συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών όπως π.χ. βιταμίνη C ή Ε, μπορεί να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, όμως σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα, ίσως περιορίζει τις ευεργετικές ιδιότητες της φυσικής άσκησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαελ Ριστόβ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Γιένα στη Γερμανία μελέτησαν 40 εθελοντές. Από τους μισούς ζήτησαν να λαμβάνουν καθημερινά 1000mg βιταμίνης C και 400mg βιταμίνης Ε και να ασκούνται για περίπου 85 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, για ένα μήνα.

Όσοι δεν λάμβαναν αντιοξειδωτικά εμφάνισαν διπλάσια αύξηση του δείκτη ελευθέρων ριζών ενώ καμία αύξηση παρατηρήθηκε σε όσους λάμβαναν τα συμπληρώματα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής άσκησης σχετίζονται άμεσα την αύξηση της αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όταν λοιπόν η ομάδα του κ. Ριστόβ προσπάθησε να αξιολογήσει την επίδραση της άσκησης στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, διαπίστωσε ότι σε εκείνους που λάμβαναν τις βιταμίνες δεν παρατηρούνταν καμία αύξηση, ενώ αντίθετα σε όσους δεν λάμβαναν τα συμπληρώματα καταγραφόταν σημαντική αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Διαβάστε ακόμα:
«Βιταμινούχος» απογοήτευση!
http://www.vita.gr/html/ent/482/ent.8482.asp

Πώς να επιλέξετε πολυβιταμίνες
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.1229.asp

Fit σε κάθε ηλικία
http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.7846.asp