Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι μας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα αγόρια.

Χημικές ουσίες που κρύβονται σε τρόφιμα, καλλυντικά και καθαριστικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο εκθήλυνσης των αρσενικών εμβρύων, την εκδήλωση προβλημάτων γονιμότητας στη μετέπειτα ζωή τους, όπως και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, προειδοποιεί με έκθεσή του κορυφαίος βρετανός επιστήμονας.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου για τις Ανθρώπινες Αναπαραγωγικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δρ. Ρίτσαρντ Σαρπ, χημικές ουσίες που περιέχονται σε καλλυντικά και σε προϊόντα ατομικής υγιεινής όπως οι φθαλάτες, η βισφενόλη Α, οι διοξίνες PCB, οι παραβένες και άλλες μπορούν να προκαλέσουν αρκετά σοβαρά προβλήματα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τα χημικά που βρίσκονται ήδη στην ατμόσφαιρα, όμως μέσω των καθημερινών τους επιλογών οι μητέρες μπορούν να ελέγξουν σε τι εκθέτουν το μωρό τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Σαρπ.

Αναλυτικά, ο ειδικός μελέτησε προηγούμενες μελέτες οι οποίες βασίζονταν στα προβλήματα των γεννητικών οργάνων αγοριών, την χαμηλή παραγωγή σπερματοζωαρίων και τον καρκίνο των όρχεων – μια ευρύτερη κλίμακα προβλημάτων η οποία ονομάζεται Σύνδρομο Δυσγενεσίας Όρχεων (Testicular Dysgenesis Syndrome – TDS).

Από την πλειονότητα των πειραμάτων προέκυπτε ότι τα περισσότερα χημικά τα οποία θεωρούνταν επικίνδυνα για την τεστοστερόνη και εντοπίζονταν κυρίως σε παρασιτοκτόνα, φάρμακα, πλαστικά και άλλα προϊόντα του νοικοκυριού, δημιουργούσαν συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου στα πειραματόζωα. Οι ενδείξεις ότι οι ίδιες χημικές ουσίες προκαλούσαν προβλήματα στον άνθρωπο ήταν ασθενέστερες, αλλά παρόλα αυτά εμφάνιζαν έναν συσχετισμό μεταξύ των χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα και την ανάπτυξη προβλημάτων ανδρικής γονιμότητας.

Σε μια μελέτη μάλιστα, οι ερευνητές εξέτασαν οικογένειες οι οποίες είχαν μετακομίσει από χώρες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου των όρχεων στη Δανία, η οποία καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου στην Ευρώπη.

Αν και η πρώτη γενιά μεταναστών είχε διατηρήσει την πιθανότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου στα ίδια επίπεδα με τη χώρα καταγωγής τους, η αμέσως επόμενη έδειξε να απειλείται όσο και οι υπόλοιποι δανοί πολίτες.

Άλλες έρευνες, έχουν δείξει ότι οι μητέρες οι οποίες εκτίθενται σε χημικά τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή πλαστικών, επιβραδυντικών φλόγας και παρασιτοκτόνων έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γιους, οι οποίοι μελλοντικά θα αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων.

Σύμφωνα με την αναφορά μάλιστα, η μεγάλη έκθεση στα περιβαλλοντικά χημικά αυξάνει ελαφρώς τον ήδη υπάρχοντα κίνδυνο κρυψορχίας και υποσπαδίας στα αγοράκια.

Ο δρ. Σαρπ υπογραμμίζει ότι το Σύνδρομο Δυσγενεσίας Όρχεων εμφανίζεται μεταξύ της όγδοης και της 12ης εβδομάδας κύησης, κατά τις οποίες η υπερβολική έκθεση του εμβρύου σε χημικά που μιμούνται ορμόνες μπορεί να παρέμβει στην παραγωγή τεστοστερόνης, «φρενάροντας» έτσι τη φυσιολογική ανάπτυξη των γεννητικών του οργάνων.

Αρκετά επικίνδυνα χημικά, αναφέρει, εντοπίζονται σε παρασιτοκτόνα (DDT), ηλεκτρικά καλώδια (PCB), βαφές, επιβραδυντικά φλόγας, κόλλες, αλλά και μαλακά πλαστικά (φθαλάτες).

Αν και απομονωμένες οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να είναι ακίνδυνες, ωστόσο ο δρ. Σαρπ προειδοποιεί ότι η σωρευτική τους επίδραση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

«Το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως ακριβώς θα πρέπει να αποφεύγονται το αλκοόλ και τα ναρκωτικά», λέει ο ειδικός.

Ιδού αναλυτικά η λίστα των επικίνδυνων χημικών ουσιών που παραθέτει ο δρ. Σαρπ:

Παραβένες: Πρόκειται για πολύ ισχυρά συντηρητικά, τα οποία εντοπίζονται σε καλλυντικά, κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν και αποσμητικά παρατείνοντας τη ζωή των προϊόντων.

Φθαλάτες: Η συγκεκριμένη οικογένεια βιομηχανικών χημικών προϊόντων χρησιμοποιείται για να γίνεται εύκαμπτο το πλαστικό και να διατηρούνται τα αρώματα, κυρίως σε προϊόντα ομορφιάς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορευθεί.

Τρικλοζάνη: Αντιβακτηριακή ουσία που χρησιμοποιείται σε σαπούνια, οδοντόπαστες και στις επιφάνειες κοπής τροφίμων (π.χ. κρέατος).

PCB: Πρόκειται για διοξίνες με ιδιαίτερα τοξική δράση στο ενδοκρινικό σύστημα. Εντοπίζονται κυρίως σε ηλεκτρικά καλώδια, βαφές και επιβραδυντικά φλόγας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορευτεί.

Βισφαινόλη Α: Χρησιμοποιείται σε μπιμπερό, μπουκάλια νερού, στα κουτάκια αναψυκτικών και κονσερβών, καθώς και στην κατασκευή του πλαισίου κινητών τηλεφώνων.

Linuron/Diuron: Φυτοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε ζιζάνια σε δρόμους, δάση και καλλιέργειες και περνούν στη διατροφική αλυσίδα.

Βινκλοζολίνη: Μυκητοκτόνο που εντοπίζεται σε φρούτα και λαχανικά που εισάγονται από άλλες ηπείρους, καθώς η χρήση του έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη.

PentaBDE: Οι πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρες είναι χημικά που χρησιμοποιούνται σε επιβραδυντικά φλόγας, παλιά στρώματα και καθίσματα αυτοκινήτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορευθεί.

Προχλωράζ: Μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά.

Προσυμιδόνη: Μυκητοκτόνο το οποίο απαγορεύθηκε πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, στην Βρετανία εντοπίστηκαν ίχνη της συγκεκριμένης ουσίας σε φασόλια, χυμούς και δημητριακά πρωινού.

Την ίδια ώρα, μια νέα αμερικανική κυβερνητική μελέτη η οποία φιλοξενείται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute», έδειξε ότι η υπερβολική έκθεση στη χημική ουσία φορμαλδεΰδη – η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή συγκολλημένων προϊόντων ξύλου όπως π.χ. το MDF και το νοβοπάν – αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από λευχαιμία κατά 37%.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Πάτωµα: Χτύπα ξύλο (και να ’ναι για καλό)
http://www.vita.gr/html/ent/641/ent.8641.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp