Δύο γονίδια που καθορίζουν την έναρξη της περιόδου στα κορίτσια και της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες κατάφεραν να εντοπίσουν αμερικανοί και ευρωπαίοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature Genetics», επιστημονική ομάδα με επικεφαλής ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ μελέτησαν τις περιπτώσεις 17.500 γυναικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη με σημαντική απόκλιση στην πρώτη εμφάνιση της περιόδου τους: από 9 έως 17 ετών!

Οι ειδικοί ξεκίνησαν από την παρατήρηση ότι η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας σχετιζόταν, σε κάποιες περιπτώσεις, με το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος των κοριτσιών.

Στη συνέχεια, βρήκαν δύο γονίδια τα οποία, όπως εξηγούν οι ερευνητές, εντοπίστηκαν στα χρωμοσώματα έξι και εννέα, «δίπλα» ακριβώς σε γονίδια που καθορίζουν το ύψος και το βάρος.

Μάλιστα, περίπου το 5% των γυναικών –δηλαδή μία στις 20- διαθέτουν δύο αντίγραφα από καθένα από αυτά τα γονίδια, γεγονός που οδηγεί στην πρόωρη εμφάνιση της περιόδου περίπου 4,5 μήνες πριν από τα υπόλοιπα κορίτσια.

«Η μελέτη αυτή προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις ότι γονιδιακές παραλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο κατά τον οποίο κάθε γυναίκα φτάνει σε σεξουαλική ωρίμανση», αναφέρει η δρ. Άννα Μάρει.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ακόμη ότι υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο στη σχέση μεταξύ της πρόωρης εμμηνόρροιας, του ύψους και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).»

Στην ίδια έρευνα -αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard και άλλα ιδρύματα των ΗΠΑ- εντοπίστηκαν επίσης γονίδια που σχετίζονται με το χρόνο έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που καθορίζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά στοιχεία γύρω από ασθένειες που επηρεάζουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε ακόμα:
Μη φοβάστε την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/329/ent.5329.asp

Ένας τέλειος κύκλος!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.4702.asp

Στην εμμηνόπαυση. Με τη φύση στο πλευρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.2465.asp