Επιβλαβείς για την υγεία των παιδιών φαίνεται ότι είναι οι συνθετικοί χλοοτάπητες που χρησιμοποιούνται σε γηπεδάκια 5×5, αυλές και πάρκα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αυτό, όπως εξηγούν, οφείλεται στα χημικά από τα οποία είναι φτιαγμένος, όπως επίσης και στο μαλακό επίστρωμα που απλώνεται κάτω από αυτόν το οποίο προέρχεται από κομματιασμένα λάστιχα αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα λάστιχα περιέχουν ψευδάργυρο, βενζίνη, βουταδένιο, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες βλαβερές ουσίες, οι οποίες εντοπίζονται και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

«Τα λάστιχα, ως γνωστόν, κατασκευάζονται από χημικές ουσίες οι οποίες έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Σούζαν Μπιουκάναν από το Κέντρο για την Περιβαλλοντική Υγεία των Παιδιών «Great Lakes» και βοηθός καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

«Το ερώτημα παραμένει: Άραγε αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά; Δεν το γνωρίζουμε..», συμπληρώνει.

Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το τεχνητό «γρασίδι» χαρίζει μια πιο ομαλή επιφάνεια για τα παιδιά, ενισχύει την πιθανότητα παιχνιδιού σε ανοιχτούς χώρους, ενώ παράλληλα περιορίζει τη χρήση νερού και φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσα χρόνια ζει ένα μπουκάλι;
http://www.vita.gr/html/ent/079/ent.7079.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp

Επικίνδυνα πλαστικά προϊόντα
http://www.vita.gr/html/ent/299/ent.7299.asp