Βλαστικά κύτταρα-«δολοφόνους» κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο βρετανοί επιστήμονες! Σύμφωνα με τους ειδικούς του University College του Λονδίνου, η νέα μέθοδος θεωρείται πολλά υποσχόμενη, καθώς τα βλαστικά κύτταρα που δημιούργησαν στόχευσαν με επιτυχία καρκινικούς όγκους, απελευθερώνοντας στη συνέχεια μια αντικαρκινική πρωτεΐνη.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε καλλιέργειες κυττάρων και ποντίκια και αφορούσαν ενήλικα βλαστοκύτταρα που προέρχονταν από μυελό των οστών, γνωστά και ως μεσεγχυματικά.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, το συγκεκριμένο είδος βλαστικών κυττάρων, αφού εντόπιζε τους καρκινικούς όγκους, «φώλιαζε» σε αυτούς απελευθερώνοντας μια πρωτεΐνη-«δολοφόνο», που κατέστρεφε τα καρκινικά κύτταρα και προστάτευε τον υγιή ιστό.

«Αναπτύξαμε κύτταρα που στοχεύουν καρκινικούς όγκους σε όλο το σώμα και απελευθερώνουν μια αντικαρκινική πρωτεΐνη, όπου αυτή χρειάζεται, μέσω ενός μηχανισμού ανίχνευσης και καταστροφής», αναφέρει ο δρ. Μάικλ Λέμπινγκερ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος (American Thoratic Society) στο Σαν Ντιέγκο.

Διαβάστε ακόμα:
Βλαστοκύτταρα: Θα αποκαθιστούν την όραση;
http://www.vita.gr/html/ent/943/ent.8943.asp

Βλαστοκύτταρα κατά του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/513/ent.8513.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp