Σοβαρά προβλήματα στους μυς και στα οστά και αίσθημα ατονίας προκαλεί η υπερκατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα, προειδοποιούν έλληνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανησυχητικής έρευνας που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ημερήσια κατανάλωση άνω των 3 λίτρων των συγκεκριμένων αναψυκτικών οδηγεί σε αίσθηση ελαφριάς αδυναμίας, η οποία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να φτάσει ακόμη και σε βαριά παράλυση!

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο, δρ. Μωυσής Ελισάφ, αυτό οφείλεται στην πτώση του καλίου στο αίμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και καφεΐνη που έχουν τα ποτά αυτά.

Και φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που προκαλούν στην υγεία τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Η επιθεώρηση «International Journal of Clinical Practice» γράφει ότι στις πρώτες θέσεις των αρνητικών τους επιδράσεων «φιγουράρουν» η τερηδόνα, ο διαβήτης και το «μαλάκωμα» των οστών.

«Καταναλώνουμε περισσότερα αναψυκτικά από κάθε άλλη φορά και ήδη έχουμε αναγνωρίσει αρκετά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την υπερκατανάλωσή τους, όπως αυξημένη τερηδόνα, απομεταλλοποίηση των οστών, ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη», υπογραμμίζει ο κ. Ελισάφ.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκα-κόλας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υποκαλαιμία -ξαφνική “βουτιά” των επιπέδων του καλίου- προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις σε ζωτικές μυϊκές λειτουργίες», συμπληρώνει ο ειδικός.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, μια έγκυος 21 ετών εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα κόπωσης, έλλειψης όρεξης και συχνούς εμετούς.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η ασθενής κατανάλωνε περισσότερο από 3 λίτρα την ημέρα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι ετών, με αποτέλεσμα να πάσχει από υποκαλαιμία και καρδιακά προβλήματα.

Η νεαρή κοπέλα σταμάτησε αμέσως να πίνει κόκα-κόλα και της χορηγήθηκαν τα απαραίτητα συμπληρώματα καλίου, με αποτέλεσμα να ανακάμψει πλήρως.

Σε άλλες περιπτώσεις, άνθρωποι που κατανάλωναν από 6 έως 9 λίτρα αναψυκτικών την ημέρα, εμφάνιζαν από ελαφριά αδυναμία μέχρι σοβαρή παράλυση.

«Σε μια εποχή που η βιομηχανία τροφίμων πιέζει προς την αύξηση του μεγέθους των μερίδων και των συσκευασιών, οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις μπορεί να κριθούν ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημόσια υγεία», αναφέρει ο κ. Ελισάφ.

Από την άλλη, βέβαια, η Βρετανική Ένωση Αναψυκτικών έσπευσε να τονίσει ότι τα περιστατικά που αναφέρει η διεθνής επιθεώρηση «αφορούν ακραίες περιπτώσεις» και ότι «η μέτρια κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα είναι απολύτως ασφαλής».

Διαβάστε ακόμα:
Diet Coke: Βενζοϊκό νάτριο; Όχι, ευχαριστώ!
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.6434.asp

Κόψτε τις θερμίδες που… πίνετε
http://www.vita.gr/html/ent/966/ent.8966.asp


Ο νους κινεί άκρα με παράλυση
http://www.vita.gr/html/ent/716/ent.7716.asp