Με ένεση θα κατευνάζονται οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης, ενώ μαθαίνουμε ότι βρέθηκαν τα γονίδια που τη φέρνουν πρόωρα.

Νέος κύκλος δοκιμών ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου για τις «εξάψεις» της εμμηνόπαυσης πραγματοποιείται από τους ειδικούς της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ. Αυτό μας έρχεται σε μορφή ένεσης που γίνεται απευθείας σε νεύρο του αυχένα, με στόχο τα νευρικά σήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Ο νέος κύκλος ακολουθεί δύο μικρότερης κλίμακας δοκιμές που στέφθηκαν με επιτυχία και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη δοκιμή έλαβαν μέρος 15 γυναίκες. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έφτασε σε ποσοστό 80%, με λίγες ή καθόλου παρενέργειες. Στη δεύτερη δοκιμή τόσο η συχνότητα όσο και η ένταση των εξάψεων ή του ξαφνικού ξυπνήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν μειωθεί κατά 90% μέσα σε διάστημα 12 ημερών.

Όπως μας πληροφορούν οι ειδικοί, οι εξάψεις πλήττουν περίπου το 80% των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Κάποιες τις περνούν σε πολύ ήπια μορφή, ενώ για κάποιες άλλες η καθημερινότητα γίνεται ανυπόφορη.

Πρόκειται για μια έντονη αίσθηση υπερβολικής ζέστης ή εφίδρωσης στον άνω κορμό του σώματος, η οποία ξεκινά από το πρόσωπο και εκτείνεται προς το λαιμό και το στήθος. Συνήθως αυτές οι «εξάψεις» διαρκούν 5-10 λεπτά και επιμένουν για περίπου 2-3 χρόνια.

Το νέο φάρμακο στοχεύει κατευθείαν στο «αστεροειδές γάγγλιο», μια ομάδα νεύρων η οποία ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση, το ρυθμό της αναπνοής, αλλά και τη δυνατότητα συστολής των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο της εφίδρωσης και της αυξομείωσης της θερμοκρασίας του σώματος.

Στο νέο κύκλο δοκιμών συμμετέχουν γυναίκες οι οποίες εμφάνιζαν εξάψεις για περίπου 1 μήνα και ακολούθησαν θεραπεία αντικαταθλιπτικών ή άλλων φαρμάκων χωρίς αποτέλεσμα. Από τις εθελόντριες ζητήθηκε να καταγράφουν τα συμπτώματα, αλλά και τη συχνότητα εμφάνισής τους σε ένα ημερολόγιο 7 εβδομάδων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να παραμείνουν υπό επιστημονική παρακολούθηση για περίπου 1 χρόνο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο, η νέα τεχνική απαιτεί για την εφαρμογή της μόνο 5 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων εγχέεται τοπικό αναισθητικό απευθείας στο αστεροειδές γάγγλιο.

Τα επιστημονικά νέα για την εμμηνόπαυση δεν σταματούν εδώ. Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ κατάφεραν, αναλύοντας στοιχεία από 9 προηγούμενες έρευνες στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 10.339 γυναίκες στην εμμηνόπαυση, να εντοπίσουν 20 γονιδιακές παραλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την πρόωρη εμμηνόπαυση.

«Ανακαλύψαμε ότι και οι 20 παραλλαγές συνδέονται με την ελαφρώς συντομότερη εμφάνιση της εμμηνόπαυσης και ότι οι γυναίκες που έφεραν μία από αυτές την εμφάνιζαν περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από άλλες», επεσήμανε η ερευνήτρια κ. Λιζέτ Στολκ στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βιέννη.

«Γνωρίζουμε ότι 10 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερο γόνιμες, ενώ 5 χρόνια πριν δεν είναι πια γόνιμες. Στις δυτικές χώρες, όπου οι γυναίκες τείνουν να κάνουν παιδιά αργότερα και πιο κοντά στην εμμηνόπαυση, η ακριβής γνώση της ηλικίας της εμμηνόπαυσης, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην απόφαση μιας γυναίκας να γίνει μητέρα ή όχι», εξηγεί η ειδικός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός τεστ που θα προσδιορίζει μέχρι ποια ηλικία μια γυναίκα μπορεί να ελπίζει ότι θα αποκτήσει παιδί.

Διαβάστε ακόμα:
Μη φοβάστε την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/329/ent.5329.asp

Ανακούφιση από τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης
http://www.vita.gr/html/ent/812/ent.4812.asp

Στην εμμηνόπαυση. Με τη φύση στο πλευρό σας
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.2465.asp