Η επίτευξη βαθιάς χαλάρωσης και η εφαρμογή της τεχνικής ρυθμικών αναπνοών δεν μειώνει τελικά την ανάγκη για χορήγηση επισκληριδίου κατά τη διάρκεια του τοκετού, επισημαίνει νέα σουηδική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 μέλλουσες μητέρες οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε δύο κύκλους μαθημάτων: έναν που βασιζόταν σε μεθόδους φυσικού τοκετού και έναν που επικεντρωνόταν στην καταπολέμηση του πόνου.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, όμως, παρατήρησαν ότι τελικά δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά ως προς τη ζήτηση επισκληριδίου μεταξύ των γυναικών που είχαν παρακολουθήσει τα μαθήματα και των υπολοίπων.

«Τα συμπεράσματά μας καταλήγουν στο γεγονός ότι η προετοιμασία για φυσικό τοκετό μέσω ψυχοπροφύλαξης (ασκήσεις “ανώδυνου τοκετού”) δεν μειώνει την ανάγκη για επισκληρίδιο αναλγησία, ούτε βελτιώνει την εμπειρία του τοκετού για τις μητέρες», αναφέρει μια εκ των συγγραφέων της μελέτης και κλινική ψυχολόγος δρ. Μαλίν Μπέργκστρομ στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Obstetrics & Gynaecology».

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να αποφύγουμε έναν πρόωρο τοκετό
http://www.vita.gr/html/ent/383/ent.6383.asp

Φυσικός τοκετός, ισχυρότερος δεσμός!
http://www.vita.gr/html/ent/292/ent.7292.asp

Tα σημάδια του πρόωρου τοκετού
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.1438.asp